Středulovy odbory chystají protesty proti zvyšování důchodového věku na 68 let v Česku. (Ilustrační foto: archiv).

Středulovy odbory chystají protesty proti zvyšování důchodového věku na 68 let v Česku. Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) dramaticky kritizovalo Fialovu vládu za to, že s nimi nejedná o reformě penzí. Předák ČMKOS Josef Středula označil postup vlády za narušení sociálního dialogu.

Největší odborová centrála kvůli tomu poslala dopis premiérovi Petrovi Fialovi (ODS). Žádá v něm o projednání návrhů na změnu penzijního systému na březnové tripartitě.

Podle Středuli odboráři z nejsilnějšího svazu KOVO debatují o podobě protestních akcí. Odbory kritizují mimo jiné záměr dál postupně zvyšovat důchodový věk až na 68 let.

ČMKOS se však staví i proti navrhovanému snížení mimořádné valorizace důchodů v červnu.

„Mezi květnem a dneškem neproběhla žádná debata o podobě důchodové reformy. To je narušení sociálního dialogu po všech stránkách,“ konstatoval Středula.

Odbory tvrdí, že jim vláda neposkytuje ani podklady, nebo je neposílá včas.

„Včera před polednem jsme obdrželi návrh změny zákona o valorizaci, připomínky máme dát do dneška, vláda to projedná v pondělí. To není sociální dialog, není to ani hra na dialog, je to ignorování sociálního dialogu,“ deklaroval Středula.

Tripartita se má sejít 6. března. Odborová centrála žádá, aby o chystané reformě zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů na zasedání diskutovali. Předák ČMKOS kvůli tomu píše premiérovi. Odboráři chtěli mít své zastoupení i v důchodovém týmu ministra práce, jednání se ale neúčastní.

Odbory se staví proti záměru navyšovat důchodový věk. Volají po dřívějším důchodu pro lidi v náročných povoláních. Žádají také, aby skupina byla širší.

Kritizují i případné snižování odvodů.

Vyslovily se proti redukované mimořádné valorizaci penzí v červnu. Podle místopředsedy ČMKOS Víta Samka návrh porušuje ústavnost, a to kvůli retroaktivitě, principu očekávání i rovnému zacházení.

„K tomuto dni je známo, jaká má být valorizace důchodů. Česká vláda má vydat pouze technické nařízení. Legitimní očekávání každého důchodce je opřené o znalost nynější právní úpravy,“ zdůraznil Samek.

Podle Středuly odborový svaz KOVO začal jednat o podobě protestních akcí. Odborářům vadí hlavně zamýšlené navyšování důchodového věku.

„ČMKOS jednoznačně podpoří kroky svazu KOVO a vyzve případně další svazy k následování,“ prohlásil Středula.

ČMKOS sdružuje 31 odborových svazů se zhruba 270 tisíci členy.

Jurečka kritizoval odbory

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) kritizoval vedení odborů za to, že nemá připraveny žádné návrhy na řešení udržitelnosti penzijního systému.

Stát podle Jurečky musí mít i na pomoc dalším, nejen důchodcům, jejichž penze dosud rostly s inflací.

„Musím se ptát, jaká jsou řešení odborů, aby tady byl udržitelný důchodový systém, abychom byli schopni lidem zabezpečit kvalitu života i po roce 2030, 2040 a podobně,“ uvedl Jurečka.

A zatím jsem na to opravdu objektivní odpověď, která je schopná reflektovat celou tu situaci, neslyšel,“ dodal.

Vláda plánuje v červnu zvýšit důchody méně, než stanovuje zákon. Stát podle Jurečky musí mít i peníze na pomoc dalším částem společnosti, tedy lidem, jejichž finanční situace se loni výrazně zhoršovala.

Dlchodový věk v Česku se nyní každý rok o pár měsíců posouvá s tím, že v roce 2030 by měl dosáhnout 65 let.

Objevují se návrhy, že by se mělo dál v postupném navyšování věku pokračovat až do 68 let, a to vzhledem k prodlužování průměrného věku dožití. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Vláda chce mimořádnou, ale nižší valorizaci penzí. Průměrný důchod bude přes 20 tisíc

Jurečkovo MPSV už má pracovní návrh posunu důchodového věku v ČR až na 68 let