Vláda poskytne dotaci 22,7 mld. Kč státní firmě ČEPS na ztráty v síti a systémové služby. (Ilustrační foto).

Provozovatel páteřní přenosové energetické sítě ČEPS dostane v letošním roce od státu dotaci ve výši 7,2 miliardy korun na ztráty energie v síti a k tomu dalších 15,5 miliardy na zajištění systémových služeb. Cílem této podpory je zabránit dalšímu zdražení elektřiny pro koncové zákazníky.

Dalších asi 15 miliard korun pak stát rozdělí na ztráty energií v soustavě mezi distributory.

Ministerstvo průmyslu ve snaze zabránit tomu, aby se nárůst cen elektřiny neprojevil naplno v regulované ceně za přenos elektřiny pro letošní rok a nezatížil tím konečného zákazníka, navrhlo dotaci pro ČEPS i distributory.

ČEPS tak má ze státního rozpočtu dostat na krytí nákladů na ztráty elektřiny 7,2 miliardy korun. Vedle toho stát poskytne státní společnosti dotaci na zajištění systémových služeb pro letošní rok ve výši 15,5 miliard korun. ČEPS tak celkově získá 22,7 miliardy korun.

Dotace dostanou i další firmy.

Asi 12,2 miliardy korun by mělo směřovat na úhradu ztráty elektřiny v regionálních distribučních soustavách, které provozují společnosti ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce.

Zhruba 1,1 miliardy korun má jít dále na kompenzaci za ztráty elektřiny v lokálních distribučních soustavách a 2,1 miliardy korun na kompenzaci ztrát v plynárenských soustavách.

ČEPS je výhradní provozovatel přenosové soustavy v ČR. Udržuje, obnovuje a provozuje 44 rozvoden se 78 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát. (sfr)