stíhačka F22

Třetí objekt zatím neznámého původu sestřelen nad Huronským jezerem.

Tři dny za sebou museli američtí letci zasahovat proti dosud neznámým objektům ve vzdušném prostoru Severní Ameriky. Americká armáda v neděli sestřelila nad Huronským jezerem další objekt, jedná se o třetí incident během tří dnů.

Informovala o tom CNN. Před samotným zásahem armády omezil americký Federální úřad pro civilní letectví (FAA) provoz nad nedalekým Michiganským jezerem. Omezení letového provozu  oznámila na kanadské straně Velkých jezer také Ottawa.

První neidentifikovaný objekt sestřelila americká armáda nad Aljaškou v pátek a druhý neidentifikovaný objekt v sobotu nad kanadským Yukonem.

O jaké objekty šlo, se zatím neví.

Sérii incidentů odstartoval čínský balon, o kterém se Washington domnívá, že nesl špionážní techniku. Americký prezident Joe Biden dal pokyn k jeho sestřelení 4. února. Jeho trosky dopadly do vod u pobřeží Jižní Karolíny a nyní je úřady zkoumají.

Další sestřelené objekty  se od čínského balonu lišily. Američtí vojáci, včetně příslušníků Aljašské národní gardy pátrají na zamrzlém pobřeží poblíž aljašského města Deadhorse po zbytcích objektu sestřeleného v pátek. K vyprošťovacím pracím se připojila i FBI, uvedl server BBC.

Armáda v krátkém prohlášení na twitteru uvedla, že zatím nemá žádné podrobnosti o schopnostech, účelu nebo původu objektu. Hlavním důvodem zpoždění vyprošťovacích prací je nepříznivé počasí, které v oblasti panuje.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby, uvedl, že objekt, který letěl nad Aljaškou, se pohyboval ve výšce 40 něco přes 12 kilometrů. Tím, že se pohyboval ve výšce, ve které létají komerční letadla, představoval hrozbu pro bezpečnost civilních letů.

Dle prohlášení mluvčího Pentagonu Pata Rydera se tímto objekt lišil od čínského balonu, který byl sestřelen začátkem února. Ten se totiž pohyboval „vysoko nad komerčním leteckým provozem“. Objekt Ryder velikostně přirovnal k malému autu.

Kirby dále uvedl, že objekt se nezdál být samočinný a byl vydán na milost převládajícím větrům. Díky tomu byl jeho pohyb, narozdíl od čínského balonu, nepředvídatelný.

Z již dřívějších vyjádření zástupců Bílého domu vyplynulo, že první sestřelený čínský balon měl určitou míru samomanévrovacích vlastností.

Kanada a USA budou spolupracovat na vyšetřování.

Podle Rydera byl sobotní neidentifikovaný objekt, který byl sestřelen v kanadském vzdušném prostoru, sledován od pátečního večera a byl nalezen
Severoamerickým velitelstvím protivzdušné obrany (NORAD).

Na jeho monitorování se podílely dvě stíhačky F-22 ze společné aljašské základny Elemendorf-Richardson za pomocí Aljašské národní letecké gardy.

Objekt se zdál být válcovitého tvaru a menší než čínský balon.
Podle prohlášení Bílého domu americký prezident Joe Biden i kanadský premiér Justin Trudeau jeho sestřelení společně schválili.

Neznámý objekt letěl ve výšce přes 12 kilometrů a neoprávněně vstoupil do kanadského vzdušného prostoru a tímto představoval hrozbu pro bezpečnost civilních letů. Objekt byl sestřelen přibližně 161 km od kanadsko-amerických hranic nad kanadským územím v centrální části Yukonu.

FBI bude úzce spolupracovat s kanadskými úřady na vyšetřování. (at)