Zaměstnanci korejského Nexenu si po týdnu vystávkovali zvýšení mezd.

Nexen prohrál se stávkujícími bitvu o zvýšení mezd. Odbory se s vedením firmy Nexen dohodly na zvýšení mezd od března všem zaměstnancům o 8 %. Stávka v jihokorejské továrně na pneumatiky Nexen Tire u Žatce na Lounsku trvala týden. Součástí dohody je i kompenzace za loňský rok ve výši 20 000 Kč pro každého zaměstnance.

Odboráři požadovali kromě jiného navýšení mezd o 8,3 %. Nástupní mzda operátora výroby je podle odborářů 22 700 Kč. Průměrnou mzdu společnost neuvádí.

Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve třetím čtvrtletí loňského roku byla podle statistiků zhruba 37 000 Kč, byla šestá nejvyšší mezi kraji. Minimální mzda od letošního roku činí 17 300 Kč.

Kolektivní smlouva by se měla podepsat do 31. března. Poté budou možná následovat další vyjednávání. Nejdříve odbory požadovaly uzavření smlouvy pro roky 2022 a 2023, nyní není zatím jasné, zda smlouva nebude uzavřena na více let.

Odbory v tiskové zprávě upozornily, že ukončení stávky je podmínečné a zaměstnanci se můžou ke stávce kdykoli vrátit, pokud firma dnešní ujednání nenaplní.

V pondělí se uskutečnila před továrnou demonstrace, které se zúčastnilo více než 200 lidí. Už během minulého týdne se odboráři s vedením sešli, ale k dohodě nedošlo.

Během stávky došlo i k problémům. Firma nechtěla stávkující pustit do areálu továrny.

Se stávkou podle odborů souhlasila nadpoloviční většina zaměstnanců. Aktivně se do ní zapojilo více než pětina z 1100 zaměstnanců.

Odboráři už před rokem vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Ke stávce přistoupili poté, co zaměstnavatel odmítl smlouvu zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bitozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. (at)