Maloobchodní tržby loni klesly. Tržby za potraviny v prosinci byly nejnižší od roku 2001.

Maloobchodní tržby v Česku se loni meziročně snížily o 3,6 procenta, o rok dříve stouply o 4,4 procenta. V prosinci tržby obchodníků osmý měsíc za sebou v meziročním srovnání klesly, pokles ale zpomalil na 7,3 procenta z listopadových revidovaných 8,9 procenta.

Uvedl server Eurozpravy. Pokles tržeb v prosinci ovlivnily prodeje potravin i nepotravinářského zboží. Tržby za potraviny byly nejnižší od roku 2001.

Z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně prosincové tržby reálně klesly o 0,7 %.

Za rok 2022 tržby za potraviny meziročně klesly o 5,1 % a za nepotravinářské zboží o 2,9 %.

Za pohonné hmoty zákazníci utratili podle ČSÚ o 1,5 % méně než v roce 2021 a za prodeje a opravy motorových vozidel o 4,2 % méně po předloňském růstu o 8,3 %.

Za loňský prosinec měly prodejny potravin tržby meziročně nižší o 10,2 % a obchody s nepotravinářským zboží nižší o 7,5 %. Tržby za pohonné hmoty naopak vzrostly o 5,6 %.

V posledním měsíci roku si meziročně pohoršily skoro všechny specializované prodejny. Obchodům s výrobky pro domácnost tržby klesly o 11,4 %, prodejnám s počítači o 10 % a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 4,8 %. Tržby drogerií se snížily proti prosinci 2021 o 0,8 % a oděvy a obuv měly tržby nižší o 0,7 %.

I nadále klesaly tržby internetovým obchodům, v prosinci to bylo o skoro 11 %.

Kdo si polepšil byly prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, těm tržby meziročně vzrostly zhruba o 4 %. (at)