Výdaje na bydlení loni v Česku rostly rychleji než čisté příjmy domácností. Poprvé za 10 let

Výdaje na bydlení se v loňském roce domácnostem poprvé za posledních deset let zvedly rychleji než jejich čisté příjmy. Průměrně se zvýšily o 10,4 %.  Za růstem celkových výdajů na bydlení bylo především zdražení energií. 

Uvedl server Eurozpravy. Výsledky na tiskové konferenci dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Průměrná domácnost loni na jaře utratila měsíčně za bydlení 6820 Kč, tedy asi 15 % své čisté částky.

Majitelé vlastní nemovitosti vydali asi 12 % čistého příjmu, lidé v nájmu 28 %.

Statistici monitorují životní podmínky domácností každý rok na jaře. Loni se ptali 11.500 domácností. Do výdajových položek za bydlení je zahrnuto nájemné či úhradu za užívání bytu, plyn, elektřinu, ústřední vytápění, teplou vodu, vodné a stočné, paliva i služby.

Do roku 2021 byl růst celkových výdajů za bydlení pozvolný, ale výdaje za bydlení v posledních letech rostou. V roce 2022 se meziročně zvýšily  celkové výdaje o 10,4 %.

Dle ČSÚ, největší podíl na navýšení výdajů měly ceny energií. Za posledních deset let poprvé rostly příjmy domácnostem pomaleji než jejich výdaje za bydlení.

Elektřina a plyn zdražily meziročně o 17 %, vodné a stočné o 5 % a nájemné o 3,5 %. Čisté příjmy domácností se předloni meziročně zvedly o 9,6 %.

Průměrná domácnost utratila loni na jaře za bydlení 6820 Kč za měsíc. Bylo to 14,9 %  jejího čistého příjmu. Lidi s vlastním domem stálo bydlení v průměru 5930 Kč. Majitelé vlastních bytů platili měsíčně 5964 Kč. V nájmu v průměru zaplatila domácnost 10808 Kč měsíčně.

Nejvyšší položku u lidí v nájmu představovalo nájemné, přesněji víc než dvě pětiny. V rodinných domech největší podíl představoval účet za elektřinu a plyn. Celkem skoro 70 % výdajů.

Ve vlastním domě loni na jaře podle ČSÚ žily skoro dvě třetiny domácností. Dalších 29 % bydlelo ve vlastním bytě. Družstevní byt mělo asi 7 %  domácností. V nájmu žila pětina. Necelých 7 % bydlelo u příbuzných nebo známých. (at)