Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesla. Odborníci předpokládají další pokles

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí oproti předchozímu kvartálu nečekaně klesl o 0,2 procenta. Uvedl to v pondělí ve  zveřejněném rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Odborníci původně očekávali stagnaci německé ekonomiky.  Za loňský rok německá ekonomika vzrostla o 1,8 procenta – úřad údaj upravil z původně uváděných 1,9 procenta.

Zprávu zveřejnil server Novinky.cz. HDP v Německu se ve 4. čtvrtletí snížilo poprvé od prvního čtvrtletí roku 2021, a to zejména kvůli poklesu spotřebitelských výdajů. Meziročně ekonomika ve čtvrtém kvartálu posílila o 0,5 %.
Mezičtvrtletní pokles znamená, že recese, jež se zpravidla definuje jako dva po sobě jdoucí kvartály poklesu, nabývá v největší evropské ekonomice na pravděpodobnosti.

Odborníci předpokládají, že německé hospodářství bude klesat dál i v letošním prvním čtvrtletí. Ministerstvo hospodářství očekává zlepšení ekonomické situace na jaře.

Německá vláda minulý týden revidovala svou ekonomickou prognózu pro letošní rok. Předpokládá růst HDP o 0,2 %, ještě na na podzim odhadovala pokles o 0,4 %.

V Německu meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v prosinci výrazně zpomalilo. Míra inflace se dosáhla na 8,6 % z listopadových 10 %. Říjnové maximum činilo 10,4 %.

Obavy v loňském roce vyvolávala také potenciální energetická krize v důsledku konfliktu na Ukrajině a ukončení dodávek ruského plynu do Německa. Německý regulátor sítí ale na začátku tohoto měsíce ujistil, že nedostatek plynu by se této zimy neměl týkat. (at)