Inflace v Japonsku koncem roku vzrostla nejvýše za 41 let. I tak jsou to pouhé 4 procenta

Míra inflace v Japonsku vystoupala na nejvyšší úroveň za posledních 41 let. Spotřebitelské ceny bez zahrnutí čerstvých potravin se meziročně zvýšily o čtyři procenta po růstu o 3,8 procenta v listopadu, oznámila v pátek japonská vláda. 

Japonská ekonomika je třetí největší na světě a nyní v růstu spotřebitelských cen kopíruje celosvětový trend. Podniky přenášejí vyšší náklady na zákazníky. Japonsko mělo od konce 90. let, s výjimkou roků 2008 a 2014, nulovou až zápornou inflaci.

Čtyřprocentní inflace znamená dvojnásobek inflačního cíle, který stanovila japonská centrální banka. Ta nyní čelí rostoucímu tlaku na zvýšení úrokových sazeb, které by pomohly zmírnit rostoucí životní náklady. Tento týden však japonská centrální banka překvapila investory oznámením, že bude držet sazby blízko nuly, a to i přes další zdražování.

Server BBC zveřejnil, že výrobní ceny rostou v Japonsku už nějakou dobu mnohem rychleji než ceny spotřebitelské, ale teď firmy tyto náklady přenášejí na spotřebitele.

Poslední statistiky ukazují, že se tempo růstu cen prosinci ve Spojených státech i v Evropské unii zmírnilo. V USA růst v prosinci meziročně zpomalil šestý měsíc za sebou na 6,5 procenta z listopadové hodnoty 7,1 procenta.

I v Evropské unii došlo v prosinci k výraznému poklesu inflace, a to na hodnotu 10,4 %. Míra inflace ale pořád zůstává výrazně nad průměrem z předchozích let. Evropský statistický úřad oznámil, že se také snížilo tempo meziročního růstu cen z říjnových 11,1 %.

Inflace klesla v prosinci také v Česku. Dostala se na 16,8 %, je tak pátá nejvyšší z celé sedmadvacítky zemí. Eurostat zároveň potvrdil dřívější odhad prosincové inflace v eurozóně, která z listopadových 10,1 % klesla na 9,2 %. (at)