V USA je podstatně nižší inflace než v Evropské unii. Klesla tam na 6,5 procenta. (Ilustrační foto: koláž).

V USA je podstatně nižší inflace než v Evropské unii nebo v Česku. Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v prosinci zpomalil na 6,5 procenta z listopadové hodnoty 7,1 procenta.

Míra inflace se v USA snížila šestý měsíc za sebou, když zpomalila na nejnižší úroveň od října 2021. V eurozóně přesahuje inflace 9 procent. V Česku se v prosinci pohybovala kolem 16 %.

O vývoji inflace v USA informovalo americké ministerstvo práce. Proti listopadu loňského roku se spotřebitelské ceny v USA snížily v prosinci o 0,1 procenta. Jedná se o první meziměsíční pokles od května 2020.

Za meziměsíčním poklesem stály zejména ceny energií, které se proti listopadu snížily o 4,5 procenta. Ceny benzinu v prosinci meziměsíčně klesly o 9,4 procenta a v meziročním srovnání byly nižší o 1,5 procenta.

Loni v červnu se míra inflace v USA vyšplhala na 9,1 procenta a byla nejvyšší od listopadu 1981. Od té doby však zpomaluje.

Americká centrální banka (Fed) v prosinci loňského roku ve snaze čelit inflaci zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 4,25 až 4,50 procenta. Základní sazba Fedu se nyní nachází na nejvyšší úrovni od roku 2007.

V Evropské unii je podstatně vyšší inflace, než v USA. Inflace v eurozóně v prosinci klesla meziročně na 9,2 procenta z listopadových 10,1 procenta.

Průměrná inflace v ČR za loňský rok činila 15,1 %. V prosinci v Česku spotřebitelské ceny vzrostly 15,8 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Inflace v ČR za loňský rok činila 15,1 %. V prosinci ceny vzrostly o 15,8 procenta

Inflace v eurozóně v prosinci klesla na 9,2 procenta. Nejhůře je na tom Lotyšsko: 21 %