Nezaměstnanost v Česku vzrostla v prosinci na 3,7 procenta. Ubylo také pracovních míst. (Ilustrační foto).

Nezaměstnanost v Česku v prosinci loňského roku stoupla na 3,7 procenta. Předchozí tři měsíce se přitom držela na 3,5 procentech. O práci se v ČR na úřadech práce v prosinci ucházelo 271 803 lidí, což je o 14 616 více než v listopadu. Informoval o tom Úřad práce ČR.

Oproti listopadu ubylo zhruba 3300 volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich na konci loňského roku nabízeli 288 647. Počet nabízených volných pracovních míst zůstává andále vyšší, než počet uchazečů o zaměstnání.

„S příchodem zimy postupně končí sezonní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ konstatoval k vývoji na trhu Úřad práce ČR.

Nejvyšší nezaměstnanost v prosinci zůstala stejně jako v předchozích měsících v Ústeckém kraji, kde dosáhla 5,5 procenta. V Moravskoslezském kraji bylo na konci roku bez práce 5,1 procenta lidí. Tyto regiony mají nejvyšší podíl nezaměstnaných osob dlouhodobě, což odpovídá jejich ekonomické situaci.

Nejnižší nezaměstnanost byla v prosinci loňského roku v Pardubickém, Plzeňském a Zlínském kraji, a to shodně 2,9 procenta.

Podle generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona byla až do loňského srpna nezaměstnanost v meziročním srovnání nižší než v roce 2021.

„V září se pohybovala na stejných hodnotách a od října jsme zaznamenávali nárůst, který byl ale velmi mírný a pohyboval se v jednotkách desetin procentního bodu. V absolutních hodnotách ke konci roku mírně vzrostl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání a klesl počet volných pracovních míst,“ dodal Najmon.

Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezonních prací pravděpodobně vzroste.

Situace na trhu práce se bude podle Úřadu práce odvíjet mimo jiné od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, aktuální epidemické situace a dopadů energetické krize na zaměstnavatele.

Zaměstnaní Ukrajinci

Ke konci minulého roku pracovalo v Česku podle evidence úřadů práce 173 246 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou. O měsíc dříve jich bylo necelých 100 tisíc. Zhruba tři čtvrtiny z nich jsou ženy.

Nejčastěji pracují jako montážní dělníci nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě. Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli.

Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání registrovaných na úřadech práce bylo Ukrajinců 5,2 procenta, v listopadu činila jejich nezaměstnanost 5,3 procenta. (sfr)