Vláda ČR schválila pro obchodníky systém finančních kompenzací za cenový strop. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Vláda ČR schválila systém finančních kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování již dříve uzákoněných cenových stropů na elektřinu a plyn. Kompenzační mechanismus má zajistit pokrytí nákladů dodavatelů energií. Zároveň má zamezit  případnému zneužití cenových stropů.

Informoval o tom předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Vláda cenové stropy pro letošní rok stanovila na 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny a 3000 korun za jednu MWh plynu (vždy včetně DPH).

K tomu je však potřeba připočítat distribuční poplatky. Cenové stropy platí pro domácnosti, firmy a veřejný sektor a to od ledna 2023. Pro firmy je však zastropování omezeno jen na 80 procent průměrné spotřeby za posledních pět let, což by mělo motivovat k úsporám.

Náklady na zastropování by se měly vejít do 170 miliard Kč.

„Postupovali jsme tak, abychom zajistili obchodníkům jistotu, abychom jim kompenzovali ztrátu i přiměřený zisk. A stejně, aby měl i stát jistotu, že tyto kompenzace budou spravedlivé a pravidla budou jasně a transparentně stanovena,“ oznámil po jendání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Vláda spolu s obchodníky zanalyzovala trh a na základě toho rozdělila do osmi typů smlouvy, které mají obchodníci mají se zákazníky. Pro jednotlivé typy pak stanovila mechanismus určování kompenzací a jejich vyplácení.

„Pro určení výše kompenzace se vychází z tržních cen, které jsou doplněny o přiměřenou marži. Vychází se z toho, jaký typ smlouvy má odběratel, jehož strop za energie stát kompenzuje. Kompenzace nepokrývají náklady vyplývající ze spekulativního jednání dodavatelů,“ vysvětlil Síkela.

Vláda už koncem prosince dohodla s obchodníky časový harmonogram, podle něhož budou době postupovat během schvalování a vyplácení náhrad.

Nejprve měl stát obchodníkům s energiemi vyplácet rozdíl mezi zastropovanou cenou a zbytkem formou záloh. Od března by už kompenzace neměly být vypláceny jako zálohy, ale formou plateb, která se bude odvíjet od schváleného mechanismu.

Poté, co dodavatelé požádají o kompenzace přes Operátora trhu s energiemi (OTE), předá OTE žádosti Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ), který je posoudí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu následně dodavatelům pošle příslušné finanční prostředky. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Vláda zastropovala ceny energií pro velké firmy. Budou mít stejný strop jako občané

Státní kompenzace vysokých cen energií nemají v roce 2023 přesáhnout 200 miliard korun