Crestyl refinancoval kancelářský projekt DOCK IN, pbb a Helaba investují přes 4,6 mld. Kč.

Crestyl refinancoval celý kancelářský projekt DOCK IN, pbb a Helaba investují přes 4,6 miliardy korun. V návaznosti na předchozí financování čtyř fází pražského kancelářského projektu DOCK IN poskytly společně Deutsche Pfandbriefbank (pbb) a Helaba investiční úvěr v celkové výši 63 milionů EUR (přes 1,5 miliardy korun) na refinancování DOCK IN FIVE, poslední administrativní budovy projektu DOCK developerské skupiny Crestyl.

pbb a Helaba vystupovaly v roli společných vedoucích poskytovatelů úvěru a zajistily stejnou část financování, pbb rovněž působí jako úvěrový a bezpečnostní agent pro tuto transakci. Společnosti Helaba a pbb tak nyní financují celý projekt DOCK IN celkovou výší úvěru 190 milionů EUR (přes 4,6 miliardy korun).

Informoval o tom Ondřej Micka, mediální zástuzpce firmy Crestyl.

Oceňovaný projekt DOCK IN FIVE nabízí 21 500 m2 vysoce kvalitních kancelářských a obchodních prostor rozprostřených na šesti podlažích. Objekt byl dokončen v květnu letošního roku a představuje poslední přírůstek do projektu DOCK, ve kterém Crestyl vytvořil novou živou čtvrť podél Vltavy, která zahrnuje kromě kanceláří i rezidenční část a jejíž součástí jsou i restaurace, kavárny, a dokonce i veřejný park s přístavištěm.



Celý projekt DOCK je navržen v souladu s principy ESG. Všechny kancelářské budovy se vyznačují nejvyšším standardem kvality a certifikací LEED®. Je to potvrzení, že budovy jsou navrženy s ohledem na energetickou efektivnost, ochranu životního prostředí a kvalitu vnitřního prostředí.

Komerční část projektu tvoří pět moderních kancelářských budov třídy A postavených v letech 2013 až 2022. Celková hrubá pronajímatelná plocha se blíží 80 000 m2 a je pronajata známým nájemcům, jako jsou Saint-Gobain, Delivery Hero (Dáme jídlo), BNP Paribas Cardif Pojišťovna, ASSA ABLOY, LEGO Trading, Publicis, Henkel a Hornbach.

CRESTYL působí na českém realitním trhu již přes dvacet let a patří mezi vedoucí developery s širokým portfoliem rezidenčních a komerčních projektů. V současné době se aktivně věnuje rozvoji více než patnácti lokalit po celé České republice s celkovou investiční hodnotou přesahující 1,2 miliardy EUR. Patří k nim i největší projekt v centru Prahy s názvem Savarin, nedávno dokončená čtvrť DOCK v pražské Libni nebo nově vznikající čtvrť Hagibor u metra Želivského.

U všech svých projektů se CRESTYL zaměřuje na kvalitu, design, nadstandardní zpracování, použití prvotřídních materiálů a celkové pohodlí pro jejich obyvatele i návštěvníky.



pbb Deutsche Pfandbriefbank je předním specializovaným věřitelem pro financování komerčních nemovitostí a veřejných investic v Evropě a ve Spojených státech amerických. pbb je významným emitentem Pfandbriefe, což z ní činí také důležitého hráče na evropských trzích krytých dluhopisů.

pbb je kotována na Frankfurtské burze cenných papírů. V oblasti financování nemovitostí jsou hlavním cílem nových obchodů banky profesionální investoři do nemovitostí a developeři. Mezi hlavní kategorie financovaných aktiv patří kancelářské, maloobchodní, rezidenční, logistické nemovitosti a sklady a hotely. Regionálně se zaměřuje na Německo, Velkou Británii, Francii, severské země, vybrané země střední a východní Evropy a Španělsko. pbb působí také ve vybraných regionech v USA.

Helaba je jednou z předních bank v německém hlavním městě financí Frankfurtu nad Mohanem. Skupina Helaba zaměstnává přibližně 6 300 lidí a její celková aktiva dosahují 214 mld. eur. Helaba je plnohodnotnou bankou s nabídkou všech služeb, která je úzce začleněna do německé organizace Sparkasse.

Poskytuje komplexní nabídku pokrývající celý řetězec od financování, projektování a vývoje až po provozování špičkových nemovitostí. Helaba rovněž nabízí řadu atraktivních příležitostí pro institucionální investory. Nemovitosti nejsou pouze jednou z hlavních oblastí podnikání banky, ale financování komerčních nemovitostí je jednou z jejích nejsilnějších oblastí a na národních i mezinárodních finančních trzích je trvale považována za jednu z nejúspěšnějších díky vynikajícím odborným znalostem, inteligentnímu rizikovému profilu a přesvědčivé nabídce.

Helaba zahájila činnost ve střední a východní Evropě v roce 2006. Banka financuje pro institucionální investory kancelářské, maloobchodní a logistické nemovitosti v Polsku, České republice a na Slovensku. (sfr)