OKD plánuje těžit do konce roku 2025. V příštím roce vytěží přes milion tun černého uhlí.

Společnost OKD počítá v rámci svého střednědobého výhledu s těžbou černého uhlí do konce roku 2025. Poté plánuje Důl ČSM definitivně uzavřít. O svých plánech už informovala všechny klíčové zákazníky, se kterými aktuálně jedná o nových smlouvách na toto období.

Střednědobý výhled těžební společnosti už schválil také vlastník OKD, státem 100% ovládaná společnost PRISKO.

Podmínkou pokračování těžby v letech 2024 a 2025 je úspěšné zvládnutí procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), se kterým firma již začala.

„Máme už kompletně vyprodanou veškerou produkci pro rok 2023, kdy se jedná o 1,1 milionu tun čistého uhlí. Ze zhruba 90 procent máme vyprodáno i pro rok 2024 a připravujeme se na obchodní jednání o naší produkci v roce 2025.“

„Zisk společnosti v letošním roce očekáváme kolem 6 miliard bez účetních operací souvisejících s tvorbou rezerv,“ uvedl předseda představenstva OKD Roman Sikora.

„Rozhodnutí pokračovat v těžbě do konce roku 2023, které jsme udělali letos v červenci, se ukázalo jako klíčové pro zvládnutí současné energetické krize,“ podotkl ministr finacní Zbyněk Stanjura.

Těžba bude pokračovat o tři roky déle, než se počítalo na začátku letošního roku.

„Myslím, že je to dobře, že to je dobře pro náš region, pro zaměstnanost, ale taky pro náš průmysl. Přitom to nemusí nikdo dotovat, nemusíme mít obavu, že by do toho stát vkládal nějaké peníze. Naopak, z daní bude stát mít peníze na rozvojové projekty v Moravskoslezském kraji,“ dodal.

„Cena tepla se sice od nového roku bohužel zvýší. Pro více než 100 tisíc domácností v Moravskoslezském kraji poroste ale výrazně méně, než kdybychom uhlí z OKD pro výrobu tepla k dispozici neměli.“

„Střednědobý výhled společnosti vnímám jako velmi realistický. Z mnoha důvodů jako je například technologické zázemí, stav příprav či personální kapacity totiž nedává další těžba po roce 2025 smysl,“ doplnil po návštěvě OKD ministr Stanjura.

Firma je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale těžbu ve většině dolů ukončilo, protože se dlouhodobě nevyplácela.

OKD v tuto chvíli zaměstnává zhruba 3 300 lidí, přičemž 2 500 z nich jsou kmenoví zaměstnanci. (sfr)