Innogy vyzvala klienty k samoodečtům spotřeby. Pomůže jim to ušetřit na spotřebě. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Energetický dodavatel innogy vybídl klienty k samoodečtům spotřeby. Pomůže jim to zpřesnit vyúčtování a ušetřit tak na spotřebě. Firma vyzvala své zákazníky k samoodečtu spotřeby plynu a elektřiny k poslednímu dnu v roce. K samoodečtům spotřeby v minulých týdnech kvůli novým zálohám klienty vyzval také polostátní ČEZ.

Zákazníci innogy by si podle společnosti měli zapsat stav plynoměru nebo elektroměru k 31. prosinci.

„Zejména z našich dat o objemech dodaného plynu v letošním roce víme, že velká část našich zákazníků se proti předchozím rokům skutečně snaží šetřit. Pokud mají nižší spotřebu než v minulosti, je to dobrý důvod si letos samoodečet udělat.“

„Stačí, když si lidé na Silvestra zaznamenají stav a číslo plynoměru nebo elektroměru a do 13. ledna nám ho nahlásí,“ prohlásil ředitel innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

Samoodečet ke konci roku umožní podle innogy přesně rozdělit spotřebu plynu nebo elektřiny mezi roky 2022 a 2023.

„Samoodečet je užitečný jak pro zákazníky, tak i pro nás jako dodavatele energií. Díky zaslaným údajům o aktuální spotřebě například uvidíme, jaký je potenciál úspor u zákazníků. Tato data navíc můžeme následně využít k dalšímu zpřesnění výpočtu záloh na další období,“ dodal Konvalina.

K samoodečtům do konce listopadu vyzval své klienty také ČEZ. Společnost data následně použila k nastavení nových záloh, které během prosince rozesílá svým zákazníkům.

Dodavatelé elektřiny a plynu v příštím roce své dodávky zdraží a to většinou na vládou zastropované ceny. Zdražení pro klienty se smlouvami na dobu neurčitou již oznámili ČEZ, E.ON či Pražská energetika.

Společnost innogy od ledna zvýší na cenový strop ceny elektřiny asi desetině svých zákazníků. Cenu plynu však zatím nezmění.

Vláda v říjnu stanovila cenové stropy na dodávky enertgií, a to 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je však potřeba připočítat distribuční poplatky. (sfr)