Dopravní podnik hl. m. Prahy po deseti letech opět vytápěn dálkově. (Ilustrační foto: Pražská teplárenská)

Pražská teplárenská ze skupiny Veolia opět připojila Dopravní podnik hl. m. Prahy. Tato městská společnost přehodnotila svoji energetickou situaci a vrátila se k dálkovému vytápění svých objektů.

Depo Kačerov, Ústřední dílny Hostivař a Depo Hostivař jsou opět připojeny na teplárenské tepny od Pražské teplárenské.

Na teplárenskou síť již připojené bývaly, avšak v roce 2012 se od sítě dálkového tepla odpojily a teplo vyráběly výhradně prostřednictvím vlastních plynových kotelen. Nyní dochází k jejich opětovnému připojení do teplárenské sítě.

„Jsme rádi, že Dopravní podnik hl. m. Prahy vnímá v současné situaci naše dálkové teplo nejen jako komfortní, ale hlavně dlouhodobě stabilní a ekonomické,“ řekl Martin Brůha, ředitel Veolia Energie region Čechy a Pražské teplárenské.

Tepelné přípojky a předávací stanice jsou v majetku dopravního podniku. Předmětem investičního projektu v hodnotě 3,3 mil korun bylo jejich propojení se sítí Pražské teplárenské.

Ročně jde o kontrakt v objemu 35 640 GJ pro Depo Kačerov, 20 600 GJ pro Depo Hostivař a 40 tisíc GJ pro Ústřední dílny Hostivař.

Aktuální dramatické dění kolem energií a surovin dopadá na jejich odběratele i dodavatele.

Do popředí se dostává bezpečnost a soběstačnost. Systém dálkového vytápění je stabilní a do velké míry i nezávislý na dodávkách zemního plynu z Ruska. Jeho výhodou je totiž flexibilita paliv, kdy může fungovat v rozmanitém energetickém mixu.

„Teplo vyrábíme kogenerací při výrobě elektřiny, z komunálního odpadu, plynu a do budoucna chceme využívat i odpadní teplo z čistíren odpadních vod. Systém dálkového vytápění navíc umožňuje vyrábět teplo centrálně ve vzdálených ekologizovaných zdrojích, a snižovat tak emisní zátěž ve městech,“ dodal Martin Brůha.

Dodávky tepla od Pražské teplárenské pro Dopravní podnik hl. m. Prahy již byly zahájeny.

V současné době probíhají jednání i s dalšími bývalými klienty napříč celou republikou. Jedním z prvních, kteří již oznámili svůj návrat k dálkovému teplu od společnosti Veolia, je také Obchodně podnikatelská fakulta Slezské univerzity v Karviné. (pel)