Český tanečník Yemi A. D. poletí s Japoncem Maezawou jako vesmírný turista k Měsíci na Muskově lodi. (Ilustrační foto: redační koláž).

První Čech poletí k Měsíci. Nebude to však kosmonaut, nýbrž tanečník Yemi A. D. Ten se má stát součástí týmu osobností, které si pro společný let k Měsíci vybral japonský miliardář Jusaku (Yusaku) Maezawa. Letět by měli v kosmické lodi Starship společnosti SpaceX, kterou vlastní Elon Musk.

Japonský miliardář Jusaku Maezawa oznámil jména osmi lidí, se kterými chce letět kolem Měsíce. Je mezi nimi český umělec Yemi A.D. Maezawa osm účastníků vybral z milionu uchazečů. Za cestu nebudou muset nic platit, vše uhradí japonský podnikatel.

Plánovaná mise k měsíci má název Dear Moon a vedle japonského miliardáře Maezawy a Yemiho mají letět i americký hudebník Steve Aoki nebo youtuber Tim Dodd.

Dále by mohla letět irská fotografka Rhiannon Adamová, fotograf Karim Iliya, indický herec Dev Joshi, dokumentarista Brendan Hall a jihokorejský rapper Choi Seung Hyun, který vystupuje pod uměleckým jménem T.O.P.

Yemi Akinyemi Dele alias Yemi A.D. se proslavil v českém showbusinessu jako tanečník a choreograf.

„Jsem neskutečně hrdý na to, že mám tu čest reprezentovat mé rodné Česko, Nigérii, ale také LGBTQ+ komunitu a všechny kreativní lidi, které zvu na tuhle vesmírnou cestu se mnou,“ uvedl Yemi A.D. v tiskovém prohlášení.

„Moc bych si přál, aby především děti a mladí lidé viděli, že nezáleží na tom, odkud jsi a jak začneš, ale jen na tom, kam se rozhodneš směřovat,“ dodal.

Sedmačtyřicetiletý Japonec Maezawazbohatl na prodeji módy, když v roce 2004 spustil největší japonský internetový obchod s módou Zozotown. Časopis Forbes odhaduje jeho jmění na 1,9 miliardy dolarů (43,7 miliardy Kč).

Záměr podniknout let do kosmu oznámil již v roce 2018. Původně zamýšlel, že s sebou vezme na šestidenní cestu kolem Měsíce skupinu umělců, ale později oznámil, že rozšířil svou definici „umělce“.

Místo toho oznámil, že bude otevřený lidem ze všech oblastí života, pokud se budou považovat za umělce, řekl loni Maezawa.

Termín mise však zatím není znám. Maezawa údajně stále plánuje, že mise odstartuje příští rok. Space X však vývoj kosmické lodi Starship teprve dokončuje. V dohledné době se očekává první let Starship na oběžnou dráhu. Následovat by mohla řada letů s družicemi. Teprve až se obří loď osvědčí, budou následovat i mise s lidskou posádkou.

Sám Maezawa už loni strávil 12 dnů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Yemi je synem nigerijského otce a české matky. Ze zahraničních umělců spolupracoval coby choreograf například s americkým hudebníkem Kanyem Westem. (sfr)