Průmyslová výroba v Česku letos v říjnu meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta. (Ilustrační foto)

Český průmysl brzdí výroba aut. Průmyslová výroba v Česku v říjnu 2022 meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta. Za říjnovým meziročním růstem průmyslu byl výhradně vývoj ve výrobě motorových vozidel.

Ukázala to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V říjnu produkce meziročně mírně vzrostla, avšak výhradně vlivem vývoje ve výrobě motorových vozidel. Tam se stejně jako v předchozích dvou měsících projevila nízká loňská srovnávací základna,“ řekl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Průmyslová produkce v říjnu 2022 byla reálně meziměsíčně nižší o 3,7 procenta. Meziročně vzrostla o 3,1 procenta.

„Tak, jak produkce automobilek zásadně pomohla udržet meziroční růst průmyslu, ovlivnila i meziměsíční pokles. V říjnu se totiž opět začaly v tomto odvětví objevovat dílčí problémy se zásobováním některými komponenty,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

V návaznosti na meziroční růst produkce automobilového průmyslu došlo podle úřadu k vyšší poptávce po elektrotechnické produkci, zejména po elektrických osvětlovacích zařízeních pro dopravní prostředky.

Dařilo se rovněž výrobě chladicích a klimatizačních zařízení.

Za pětinovým poklesem v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu stály odstávky v jaderných elektrárnách a dále výrazně nižší spotřeba plynu způsobená především mimořádně teplým počasím v kombinaci se šetřením.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v říjnu 2022 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 18,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 15,1 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 24,6 procenta.

Rovněž růst hodnoty nových zakázek byl stejně jako produkce významně ovlivněn meziročním rozkolísáním ve výrobě motorových vozidel.

Meziroční pokles v říjnu zaznamenala pouze výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství, kde se v poslední době projevuje vysoká energetická náročnost tohoto odvětví.

Meziměsíčně hodnota nových zakázek naopak mírně klesla, když pokles zaznamenala většina sledovaných odvětví. (pel)