Firma Mondelez prodávala lidem v Česku horší produkt než lidem v Německu.

Firma Mondelez prodávala lidem v Česku horší produkt než lidem v Německu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila, že zatímco pro rakouský a německý trh se výrobek 7Days Bake Rolls s příchutí pizza vyráběl se slunečnicovým olejem, v Česku se prodával s palmovým olejem, přičemž podle obalu šlo o stejnou potravinu.

Inspekce nařídila společnosti Mondelez potravinu stáhnout z trhu.

Společnost SZPI sdělila, že ji stáhne a dodá do potravinových bank.

Inspekce spustila kontrolu dvojí kvality až od konce letošního května, kdy končil termín, do něhož mohly země Evropské unie zavést do svého právního řádu evropskou směrnici zakazující tuto klamavou praktiku. Ta říká, že výrobci nesmějí prodávat stejný výrobek na trzích různých členských zemí s různým složením.

V některých případech se totiž stávalo, že do zemí bývalého východního bloku směřovaly zdánlivě stejné výrobky od jednoho výrobce, avšak v odlišném složení. V převážné většině případů šly do východních zemí potraviny s levnějšími či méně kvalitnějšími surovinami.

Sněmovna v prosinci 2019 podpořila vládní novelu zákona zakazující prodej potravin v různé kvalitě, ale ve stejném obalu v Česku a jiných státech EU. Za porušení má prodejcům hrozit pokuta až 50 milionů korun. Na dodržování zákazu dohlíží právě Státní zemědělská a potravinářská inspekce. (pel)