Životní úroveň v Česku se v roce 2021 vůči evropskému průměru propadla. (Ilustrační foto)

Životní úroveň v Česku se v roce 2021 vůči evropskému průměru propadla. Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele v paritě kupní síly klesl o dva procentní body na 91 procent průměru Evropské unie (EU). Česko tak je na úrovni Slovinska. 

Data zveřejnil Český statistický úřad ve Statistické ročence 2021.

Z ekonomického pohledu pokračoval v roce 2021 proces zotavování hospodářství po pandemickém propadu a hrubý domácí produkt vzrostl o 3,5 procenta.

Po odeznění restrikcí v oblasti obchodu a služeb se však projevily problémy s nedostatkem součástek, které zejména ve druhé polovině roku brzdily průmysl, především pak výrobu motorových vozidel.

Ostatním odvětvím průmyslu se ale většinou dařilo a příznivě se vyvíjela i většina služeb. Ve druhém pololetí zintenzivnil v celé ekonomice cenový růst.

Celková bilance zahraničního obchodu se zbožím za rok 2021 skončila schodkem 9 miliardy korun ve srovnání s přebytkem 179,9 miliardy korun v roce 2020.

Za dovoz ropy a zemního plynu byla v roce 2021 vynaložena přibližně dvojnásobně vyšší částka oproti roku 2020, a to zejména v důsledku růstu cen na světových trzích.

Nejnižší hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly má Bulharsko, kde dosahuje 55 procent unijního průměru.

Naopak nejvyšší životní úroveň je v Lucembursku, kde dosahuje 277 procent průměru Evropské unie.

Česko je za Maltou druhou nejlépe postavenou zemí z těch, které vstoupily do Evropské unie po roce 2000.

Kromě toho si ČR udržela postavení země s nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii, přestože se zvýšila o 0,2 procentního bodu na 2,8 procenta.

Průměrná inflace loni byla 3,3 procenta, ceny tak v Česku rostly sedmým nejrychlejším tempem v Evropské unii. (pel)