Francii hrozí v zimě výpadky elektřiny, protože uvádění odstavených jaderných reaktorů v zemi zpět do provozu nabírá zpoždění. (Ilustrační foto)

Francii hrozí v zimě výpadky elektřiny, protože uvádění odstavených jaderných reaktorů v zemi zpět do provozu nabírá zpoždění. V zemi je mimo provoz polovina nukleárních elektráren kvůli plánované údržbě. Očekává se tak, že jaderný výkon bude v lednu na nejnižší úrovni. A vzhledem k blížícímu se chladnému počasí by to mohlo mít vliv na celou Evropu, která se potýká s výpadkem dodávek ruského plynu.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Raketově rostoucí ceny plynu a elektřiny už přinutily některé výrobce na celém kontinentě omezit výrobu.

Od poloviny loňského prosince bylo ve Francii odstaveno několik velkých jaderných reaktorů, pandemie covidu-19 totiž nabourala program údržby.

Rekordních 25 z jeho 56 reaktorů je mimo provoz kvůli údržbě nebo opravám po znepokojivém zjištění prasklin a koroze v některých potrubích používaných k chlazení aktivní zóny reaktorů.

Krize posiluje roli, kterou Francie dlouho hrála jako největší evropský výrobce jaderné energie, a vyvolává otázky, do jaké míry bude její jaderný arzenál schopen pomoci překlenout hrozící krizi kontinentu.

Státem podporovaný provozovatel jaderných elektráren, Électricité de France (EDF), který provozuje francouzský jaderný průmysl, minulý týden uvedl, že pracuje na zrychleném plánu, aby všechny reaktory kromě 10 znovu běžely do ledna.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona totiž naléhá na společnost, aby zlepšila výkon, než nastane mrazivé počasí.

Problémy, kterým EDF čelí, nemohly nastat v horší dobu. V Rusku taktika prezidenta Vladimira Putina zadržování energie k potrestání zemí podporujících Ukrajinu tlačí Evropu k transformaci způsobu, jakým vyrábí a šetří energii.

Země se spojují, aby naskladnily další zdroje energie.

Francie přešla na jadernou energii v 80. letech 20. století a po Spojených státech se může pochlubit největší atomovou flotilou na světě, která vyrábí 70 procent své elektřiny a vyváží energii do jiných zemí.

To způsobilo, že Francie je historicky méně závislá na ruském plynu než sousední Německo. (pel)