Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) slibuje snížit schodek státního rozpočtu o 70 miliard úspornými opatřeními. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) slibuje uspořit až 70 miliard ve státním rozpočtu úspornými opatřeními. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Šéf státní kasy plánuje koncem prvního pololetí předložit poslancům soubor návrhů, které mají uspořit 70 miliard korun.

„Můj cíl je, abychom v prvním pololetí přišli s takovou legislativní změnou, abychom mohli v jednom roce snížit strukturální saldo o sedmdesát miliard,“ řekl Stanjura.

Ministr financí uvedl, že se bude jednat o komplexní balík zákonných úprav. Týkat by se měl mimo jiné i zrušení daňových výjimek nebo úprav sazeb DPH.

Národní rozpočtové rady připravila pro vládu 28 bodů, díky kterým by mohla vláda Petra Fialy (ODS) snížit strukturální schodek rozpočtu. Je mezi nimi třeba zvýšení efektivity státní správy, které by přineslo 15 miliard, nebo revize samospráv s úsporou 10 miliard či zrušení podpory stavebního spoření za 4,2 miliardy.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si myslí, že je plán příliš ambiciózní a kabinet by měl nyní zvýšit spotřební daň na alkohol nebo tabák.

Viceguvernérka centrální banky Eva Zamrazilová vyzvala k tomu, aby měl kabinet i vzhledem k vysoké inflaci ambice snižovat schodek mnohem víc a „nezadrhávat se na jednotlivých miliardách.“ (pel)