Ministerstvo obrany ČR podepsalo kontrakt s AERO Vodochody AEROSPACE a státním podnikem LOM PRAHA na dodávku čtyř nových proudových letounů L-39NG. (Foto: MO ČR)

Ministerstvo obrany ČR podepsalo kontrakt s AERO Vodochody AEROSPACE a státním podnikem LOM PRAHA na dodávku čtyř nových proudových letounů L-39NG pro základní a pokročilý výcvik pilotů Vzdušných sil Armády České republiky. Součástí smlouvy je i pozáruční podpora či vybavení. Dle smlouvy bude první letadlo dodáno do 27 měsíců.

Informovalo o tom ministerstvo obrany.

„Výborné zkušenosti a pozitivní zpětná vazba od domácích uživatelů jsou vždy tou nejlepší referencí pro každého výrobce, proto je státní podnik LOM PRAHA pro nás velmi důležitý zákazník. Velice si ceníme toho, že piloti Armády České republiky budou pokračovat ve výcviku na našich letounech L-39NG v Centru leteckého výcviku, který provozuje LOM PRAHA,“ uvedl Viktor Sotona, prezident Aera Vodochody.

„Důvodem pořízení L-39NG je zajištění kontinuity výcviku pilotů taktického letectva na podzvukových strojích ve výcvikovém centru státního podniku. Stávajícím Albatrosům L-39C, které provozuje Centrum leteckého výcviku LOM PRAHA již osmnáct let končí technická životnost. Pořízení nových letounů je zároveň výrazem podpory a spolupráce v rámci českého obranného průmyslu,“ řekl Jiří Protiva, ředitel státního podniku LOM PRAHA.

Smlouva byla podepsána na dodávku čtyř letounů L-39NG, její součástí je i pozáruční podpora či vybavení.

Kromě letounů státní podnik dostane speciální a výškovou výstroj, prostředky pro přežití, úvodní výcvik pilotů a pozemního personálu, pozemní vybavení, počáteční sady náhradních dílů a spotřebního materiálu, systémy pro plánování a rozbor letů a pozemní výcvikový systém.

Součástí kontraktu je i opce na dodávku dalších 4 letounů. První letadlo bude dle smlouvy dodáno 27 měsíců od začátku její účinnosti.

Zřizovatelem státního podniku LOM PRAHA je Ministerstvo obrany České republiky.

„Jsem rád, že došlo k podpisu smlouvy na pořízení nových proudových letounů L-39NG, která zajistí plnohodnotné pokračování taktického výcviku pilotů Armády ČR. Tímto krokem zároveň podporujeme český obranný průmysl,“ řekl 1. náměstek ministryně obrany František Šulc.

Nový letoun L-39NG bude využíván pro základní, pokračovací a základní bojový výcvik, při kterém se pilot učí principům použití proudových letounů při plnění bojových úkolů.

Pořizované letouny budou primárně sloužit pilotům Vzdušných sil Armády ČR, nicméně se s nimi počítá také pro výcvik pilotů dalších zemí v programu NATO Flight Training Europe (NFTE), v rámci něhož bylo pardubické Centrum leteckého výcviku již certifikováno jako jeden z prvních dvou schválených kampusů v Evropě.

Nejnověji vyvinutý podzvukový proudový letoun L-39NG nové generace legendárního cvičného letounu Albatros získal letos typovou certifikaci bez omezení. Český výrobce AERO Vodochody jej tak může prodávat do celého světa.

Uzavřel již několik kontraktů a další dohody jsou v jednání.

Mezi nejvýznamnější zákazníky patří český státní podnik LOM PRAHA, který zajišťuje výcvik pilotů Armády České republiky. L-39NG umožňuje výcvik pilotů nejmodernějších vzdušných sil a je cenově nejefektivnější platformou pro výcvik a průzkum ve své třídě.


L-39NG

L-39NG letos získal typovou certifikaci bez omezení a byla zahájena jeho sériová výroba. Letadlo je přímým nástupcem L-39C, díky kterému byly vycvičeny tisíce profesionálních pilotů.

Tento proudový letoun je schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. L-39NG využívá soudobé technologie výroby a moderní vybavení.

Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně připravovaného zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku.

AERO Vodochody AEROSPACE

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení́ civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě.

V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny.

Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

LOM PRAHA s.p.

LOM PRAHA s.p. je tradičním podnikem českého leteckého průmyslu. Je čelním opravárenským závodem pro vrtulníky řady Mi v zemích NATO a EU s uzavřeným cyklem oprav.

Podnik je plně certifikován oprávněnými leteckými autoritami. Oproti mnoha konkurentům může LOM PRAHA nabídnout komplexní služby spojené s kompletní podporou životního cyklu vrtulníků Mi.

Neoddiskutovatelnou výhodou je zkušený technický personál, používání pokročilých technologií a důraz na vysokou kvalitu. LOM Praha s.p. se soustředí především na generální opravy vrtulníků Mi-2, Mi-8/17, Mi-24/35 a jejich agregátů (turbohřídelových motorů, reduktorů a pomocných startovacích motorů).

Dále podnik vyrábí a opravuje pístové motory. Rovněž poskytuje letecký výcvik pilotů v našem Centru Leteckého Výcviku v Pardubicích. Dceřiná společnost VR Group, a.s. se zabývá výrobou simulátorů a simulačních technologií pro letouny, vrtulníky i pozemní síly.

Portfoliem budoucnosti pro LOM PRAHA bude významné zapojení státního podniku do přezbrojení Vzdušných sil Armády České republiky na novou vrtulníkovou platformu H-1, a to simulačním výcvikem pro personál a vyššími stupni oprav strojů UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. (pel)