Teplárna Otrokovice byla na konci října odpojena od distribuční soustavy a fungovala v ostrovním provozu. (Foto: Teplárna Otrokovice)

Teplárna Otrokovice byla na konci října odpojena od distribuční soustavy a fungovala v ostrovním provozu. Důvodem přerušení dodávek elektřiny do teplárny byly práce společnosti EG.D na stožáru vysokého napětí 110 kV. Bylo to poprvé, kdy teplárna přešla do ostrovního režimu v běžném provozu.

Společnost EG.D prováděla 28. a 29. října opravu stožáru vysokého napětí a odpojila teplárnu od distribuční soustavy.

„Před zahájením ostrovního provozu jsme museli sladit výrobu a spotřebu elektřiny pro naši vlastní potřebu a zároveň pro našeho největšího odběratele, společnost Continental Barum. Díky tomu byly technologie připraveny na přechod do ostrovního provozu a mohli jsme zajistit dodávky páry pro průmyslové podniky a také teplo pro domácnosti,“ vysvětlil vedoucí výroby otrokovické teplárny Aleš Trdlica.

(Foto: Teplárna Otrokovice)

Obsluha zařízení byla po oba dny v pohotovosti, aby se v těchto nestandardních podmínkách podařilo udržet v provozu dva kotle a turbínu. Dalším rizikovým okamžikem bylo opětovné připojení k distribuční soustavě.

„Po celou jsme dokázali pro naše zákazníky zajistit teplo, teplou vodu i elektřinu a nedošlo k žádnému omezení dodávek. V minulosti jsme nikdy v takovém rozsahu v ostrovním provozu nefungovali,“ připomněl vedoucí výroby Aleš Trdlica.

Zkušenosti z ostrovního provozu může teplárna využít v případě nenadálého výpadku elektrické energie v distribuční síti. Pokud by došlo k blackoutu, byla by schopná zajistit pro společnost Continental Barum dodávky tepla a elektřiny.


Akciová společnost Teplárna Otrokovice zásobuje teplem přes devět tisíc domácností, průmyslové podniky, školy, obchodní centra a další instituce v Otrokovicích, Zlíně – Malenovicích a Napajedlech. Největším odběratelem je společnost Continental Barum. (pel)