Nezaměstnanost v ČR se v říjnu 2022 držela na 3,5 procentech. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v ČR se v říjnu 2022 držela na 3,5 procentech, zůstala tak na stejné hodnotě jako v září. To je o 0,1 procentního bodu více než před rokem. Bez práce bylo evidováno 255 792 uchazečů. Pracovní místo dosud získalo od vypuknutí konfliktu téměř 150 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

„Je dobrou zprávou, že nezaměstnanost v ČR zůstává na velmi nízké úrovni a ani meziročně nedochází k zásadním výkyvům. Dlouhodobě je u nás počet lidí bez práce vůbec nejnižší z celé EU. Navíc platí, že firmy stále poptávají nové zaměstnance napříč obory. To v současné době znamená důležitou jistotu, jak pro občany, tak i pro naši ekonomiku,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Resort podle něj chystá do budoucna změny, které pomohou trhu práce. Jurečka plánuje například více podporovat pracující seniory, a to třeba zvýhodněním zkrácených úvazků.

„Zaměstnavatelé hledají zaměstnance zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví a dlouhodobě pak kvalifikované řemeslníky. Současně ještě stále mají stále zájem o sezónní pracovníky v oblastech jako je zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a obchod,“ řekl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Úřad odhaduje, že v následujících měsících nezaměstnanost, v souvislosti s útlumem sezónních prací, pravděpodobně vzroste.

V neposlední řadě se situace na trhu práce bude odvíjet především od dopadů energetické krize na zaměstnavatele. Ovlivnit ji může též průběh válečného konfliktu na Ukrajině nebo aktuální epidemická situace.

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce října práci celkem 148 607 osob z Ukrajiny s dočasnou ochranou, z čehož zhruba tři čtvrtiny jsou ženy.

Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 95 781 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v říjnu v Ústeckém kraji (5,3 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %).

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém kraji (2,5 %).

Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných osob poklesl oproti říjnu 2021 o 0,3 p. b. na 4 %.

Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v říjnu 74 139 osob, což představuje 29 % všech uchazečů o zaměstnání. Počet lidí s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně vzrostl o 1 453 osob. (pel)