ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky ČR a předpovídá průměrnou inflaci 15,8 %. (Ilustrační fotokoláž).

Česká národní banka (ČNB) zhoršila odhad vývoje ekonomiky ČR pro letošní i příští rok. Pro letošní rok čeká růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,2 procenta. Na rok 2023 předpokládá pokles ekonomiky o 0,7 procenta. ČNB také snížila odhad letošní inflace na průměrných 15,8 procenta.

V předchozí srpnové prognóze ČNB předpovídala růst HDP o 2,3 procenta v roce letošním a o 1,1 % v roce 2023. V roce 2021 vzrostlo HDP v Česku o 3,3 procenta.

„Čekáme, že se sníží domácí poptávka, spotřeba domácností bude zasažena poklesem reálných příjmů,“ prohlásil guvernér ČNB Aleš Michl.

Jako nejisté faktory prognoz označil další vývoj válečného konfliktu na Ukrajině, dostupnost a ceny energií a budoucí nastavení zahraniční měnové politiky.

Centrální banka snížila odhad inflace na letošní rok na průměrných 15,8 procenta. V srpnu přitom odhadovala růst inflace na 16,5 procenta.

V příštím roce počítá ČNB s poklesem spotřebitelských cen na 9,1 procenta.

Podle nové prognózy ČNB inflace meziročně v příštích měsících vzroste, když do konce letošního roku se bude pohybovat kolem 20 procent.

„Celoroční průměr inflace 15,8 procenta je mírně níže, než jsme čekali v předchozí prognóze. Do roka a půl čekáme její pokles ke dvěma procentům,“ prohlásil Michl.

Se základním scénářem nové prognózy je podle Michla konzistentní nárůst tržních úrokových sazeb, následovaný jejich postupným poklesem v průběhu příštího roku.

V nové prognóze ČNB předpokládá v letošním roce průměrný kurz koruny 24,60 koruny za euro. Příští rok by měl kurz být 24,80 koruny za euro. Michl v této souvislosti konstatoval, že ČNB bude bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Ministerstvo financí ČR v zatím posledním, srpnovém odhadu prognózovalo růst ekonomiky v letošním roce o 2,2 procenta. Zároveň resort předpovídá průměrnou inflaci za celý letošní rok ve výši 16,2 procenta.

ČNB zlepšila odhad schodku veřejných financí

ČNB zlepšila odhad letošního schodku veřejných financí na 3,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 5,1 procenta.

Centrální banka také zlepšila odhad míry zadlužení veřejného sektoru, který by měl letos dosáhnout 41,5 procenta HDP. V srpnu banka předpokládala, že letos míra zadlužení bude 42,2 procenta HDP.

Pro příští rok očekává ČNB schodek 3,8 procenta HDP; v srpnu odhadovala schodek 4,7 procenta.

Na rok 2024 předpokládá ČNB snížení deficitu veřejných financí na 2,2 procenta HDP. S kladným saldem skončily veřejné finance naposledy v roce 2019, kdy byl přebytek 0,3 procenta HDP.

Zadlužení veřejného sektoru by se podle aktuálního odhadu ČNB mělo v roce 2023 zvýšit na 42 procent HDP, což je stejná úroveň jako v roce 2021. Pro rok 2024 počítá ČNB s dalším růstem dluhu na 43,2 procenta HDP.

Proti srpnové prognóze centrální banka snížila odhadované tempo růstu dluhu, tehdy předpokládala v příštím roce míru zadlužení 44 procent HDP a v roce 2024 měla vzrůst na 45,4 procenta HDP. (sfr)