ČSOB získala dvě ocenění v soutěži TOP Odpovědná firma 2022. (Ilustrační foto: ČSOB)

V letošním již 19. ročníku soutěže TOP Odpovědná firma si ČSOB odnáší hned dvě významné ceny, konkrétně v kategoriích TOP Odpovědná velká firma a TOP Odpovědná firma v diverzitě. Hodnocení a ocenění organizuje aliance Byznys pro společnost, její nezávislost garantuje porota složená z 50 odborníků a odbornic.

Oproti předchozím ročníkům ČSOB poskočila o dvě příčky výše a může se radovat z titulu TOP Odpovědná velká firma 2022.

ČSOB se znovu umístila v TOP10, tentokrát na 2. místě v žebříčku (loni to bylo čtvrté místo), přičemž celkový rating se zlepšil z 91,9 % na 94,9 % a patří tak mezi Leadery Udržitelného podnikání.

ČSOB je první mezi přihlášenými bankami a pojišťovnami.

„Jsem nesmírně rád, že naše výsledky se každým rokem stále zlepšují. Ocenění si neodnášíme jen za aktivity reagující na aktuální témata, ale především za dlouhodobý koncept v oblasti udržitelnosti, snahu snížit celkově dopad na životní prostředí, ukončení financování uhelných projektů, nabídku odpovědných produktů, inovativní řešení i přístup v oblasti diverzity. Obecně je společenská odpovědnost a udržitelnost dlouhodobě pevně zakořeněná v podnikání i každodenním životě naší skupiny. Našimi projekty se snažíme jít příkladem a motivovat nejen vás, ale i klienty, firmy a společnost,“ říká Petr Hutla, člen představenstva ČSOB zodpovědný za Úvěry a udržitelnost.

Druhé získané ocenění se týká diverzity. V projektové kategorii TOP Odpovědné firmy v diverzitě se banka umístila na 3. místě s projektem ČSOB rodiče: “The next level”.

„Program rodiče patří mezi naše klíčové pilíře podpory diverzity. Cílem programu pro rodiče je obecně udržení kontaktu s rodiči po odchodu na mateřskou/rodičovskou dovolenou, nabídka pracovních příležitostí, vzdělávání před návratem do práce či pomoc s následnou péčí o děti. Především chceme všem našim rodičům umožnit snadnější a rychlejší návrat do práce z rodičovské. Z toho důvodu provozujeme již 2 vlastní firemní školky, přispíváme na náklady spojené s péčí o dítě, nabízíme zkrácené úvazky a možnost práce z domova. Mám velkou radost, že náš program ocenila i odborná porota,“ řekl Ondřej Vychodil, výkonný ředitel útvaru Lidské zdroje skupiny ČSOB.

TOP Odpovědná firma je v ČR jedinečný a nezávislý rating velkých i malých firem, který hodnotí a oceňuje strategie a aktivity i projekty ve firemní udržitelnosti a odpovědnosti. V roce 2022 se konal již po devatenácté.

Ceny TOP Odpovědná firma jsou otevřeny všem firmám v různých fázích přístupu k udržitelnosti, jednotlivé kategorie reflektují úsilí firem v oblasti životního prostředí, diverzity a inkluze, podpory komunit, inovací, vzdělávání a dalších. Hodnocení a ocenění organizuje aliance Byznys pro společnost, její nezávislost garantuje porota složená z 50 nezávislých odborníků a odbornic.

Ti vybírali z celkového počtu 67 společností, které se přihlásily. Titul TOP Odpovědná velká firma je udělen TOP 25 společnostem, které jsou seřazeny dle celkové procentuální hodnoty jejich přístupu k odpovědnému a udržitelnému podnikání.

Firmy, které překročí 90procentní hranici, se stávají Leadery udržitelného podnikání. V roce 2022 prošel přihlašovací formulář revizí v oblasti strategie, kde se upravila a přidala hodnoticí kritéria, která sledují změny a trendy na trhu. (pel)