EU se dohodla na omezení prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035. (Ilustrační foto - redakční koláž).

EU se dohodla na omezení prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035. Od tohoto roku pak již prakticky nebude možné koupit si nový vůz na benzín či naftu. Státy EU vedené českým předsednictvím dojednaly s Evropským parlamentem podrobnosti nových pravidel, která od roku 2035 výrazně prodraží jakékoli emise z nových vozů.

Ojetých automobilů vyrobených před rokem 2035 se zákaz prodeje týkat nebude. Bude také nadále možné si kupovat ojetá auta na benzin či naftu.

Dohodu ještě musí schválit europarlament i Rada EU zastupující státy.

Do roku 2030 se mají automobilové emise snížit o 55 procent proti hodnotám roku 2021.

Evropský blok se v současnosti snaží dohodnout podobu klimatického balíčku známého jako „Fit For 55“, který má zajistit zpřísnění emisních cílů unie k roku 2030.

Nová dohoda podstatně prodražuje jakékoli množství oxidu uhličitého, které budou nové vozy vypouštět do ovzduší. Cílem je zvýhodnit pořízení aut poháněných ekologickými palivy, například elektřinou či vodíkem.

V úvahu ale připadají i jiná paliva, na jejichž vývoji se pracuje.

Auta se spalovacími motory bude možné prodávat i po roce 2035, ovšem musí být poháněná novými palivy.

Některé státy původně usilovaly o odklad zpoplatnění emisí, neboť se obávaly hospodářských dopadů tohoto kroku. V roce 2026 Evropská komise zhodnotí, zda je možné cíle dosáhnout, nebo bude třeba jej odložit.

„Českému předsednictví se podařilo uhájit důležitý bod pozice Rady EU, tedy otevřít možnost prodávat nové automobily se spalovacím motorem jako alternativu k elektrickým vozidlům za předpokladu, že budou poháněny výhradně klimaticky neutrálními palivy,“ prohlásil k tomu ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela. (sfr)