Americký rapper Kanye West, který si teď říká Ye, ze dne na den přestal být miliardářem. Kvůli jeho výrokům o Židech s ním přestalo spolupracovat hned několik společností, naposledy gigant Adidas. (Ilustrační foto)

Americký rapper Kanye West, který si teď říká Ye, ze dne na den přestal být miliardářem. Kvůli jeho výrokům o Židech s ním přestalo spolupracovat hned několik společností, naposledy gigant Adidas, kde mu spolupráce přinesla zhruba 1,5 miliardy dolarů (36,5 miliardy korun). Celkové jmění se tak nyní smrsklo na 400 milionů dolarů (9,7 miliardy korun).

V uplynulých týdnech s umělcem rozvázaly spolupráci módní značky The Gap a Balenciaga, sociální sítě Instagram a Twitter i jeho agentura Creative Artists Agency.

Adidas prohlásil, že „netoleruje antisemitismus a jakýkoli jiný druh nenávistných projevů“.

Spolupráce značky Adidas Yeezy s panem Westem byla přezkoumána poté, co na pařížském týdnu módy ukázal design trička „White Lives Matter“.

O několik dní později rapper zveřejnil na svém Twitteru antisemitské komentáře.

Jeho produkty budou s okamžitou platností staženy z prodeje, uvedl Adidas, který kvůli tomu očekává ztrátu v čistém zisku ve výši až 250 milionů eur.

Ye již dříve obvinil Adidas z krádeže jeho návrhů v nyní smazaném příspěvku na Instagramu.

Vše odstartovaly Westovy antisemitské a kontroverzní výroky, kterými pobouřil nejen své blízké a celebrity. Žalobu na něj podala i rodina zesnulého George Floyda. O něm prohlásil, že nezemřel na následky násilného policejního zákroku, ale předávkoval se drogami.

Značka sportovního oblečení již dříve uvedla, že spolupráce značky Yeezy s Ye byla jednou z nejúspěšnějších v historii společnosti, která mu podle odhadů časopisu Forbes přinesla zhruba 1,5 miliardy dolarů (36,5 miliardy korun).

Celkové jmění se nyní podle Forbesu smrsklo na 400 milionů dolarů (9,7 miliardy korun). (pel)