Ministerstva radí lidem v kampani Zkrotíme energie, jak mají šetřit spotřebu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) s ministerstvem životního prostředí (MŽP) radí lidem v kampani Zkrotíme energie, jak mají šetřit spotřebu. Resorty připravily ucelený informační systém, který nabízí informace o možnostech úspor energie či finančních příspěvcích státu. Cílem je ochránit co největší počet domácností před vysokými cenami energií a zamezit jejich případnému pádu do hrozící energetické chudoby.

Situace na trhu s energiemi se rychle mění a vláda na ni musí pružně reagovat.

„Uvědomujeme si, že situace týkající se cen energií je pro řadu našich občanů velmi nepřehledná a je třeba pracovat s lidmi přímo v terénu, proto Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí společnou kampaň s názvem ZkrotímeEnergie.cz. Širokou veřejnost provede úskalím současných vysokých cen energií tak, aby lidé mohli efektivně začít šetřit na jejich spotřebě, což okamžitě pocítí na nižších výdajích za elektřinu a teplo. Naším společným cílem je také usnadnit čerpání příspěvků na bydlení, které pomohou domácnostem překonat letošní strmý růst cen energie,” uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vláda zajistila naplnění zásobníků zemního plynu z více než 90 procent, zabezpečila přístup k zemnímu plynu díky podílu na nizozemském LNG terminálu, osvobodila domácnosti i podniky od plateb na podporované zdroje, rozšířila normativy dávek na bydlení, zavedla stropy cen na elektřinu i plyn a připravuje režim tzv. zranitelného zákazníka či legislativní řešení pro vznik energetických komunit.

Všechny tyto kroky mají pomoci zajistit přijatelné ceny energií pro domácnosti a v případě potřeby i dostupnou adresnou pomoc.

“Šetření energií je nejdostupnějším krokem. Současně nabízíme podporu projektů s dlouhodobým efektem. Od začátku krize cen energií raketově roste zájem domácností o podporu pro instalaci solárních elektráren a tepelných čerpadel z Nové zelené úsporám. V rámci společné kampaně chceme také upozornit na přínosy zateplení domů nebo výměny oken. Přínosy pocítí rodiny nejen v nižších účtech za energie, ale i v lepším životním prostředí jejich okolí,” doplňuje cíle kampaně Jan Dusík, náměstek MŽP pro řízení sekce ochrany klimatu.

Jen za září 2022 přijala Nová zelená úsporám přes 8 tisíc žádostí, z nichž téměř 6 tisíc jsou projekty na financování domácích solárních elektráren. Právě fotovoltaika tvoří letos přes polovinu všech podaných žádostí, následují tepelná čerpadla, která tvoří pětinu žádostí. Na zateplení domů připadá 5 % dosud podaných žádostí.

Kampaň zamíří také do regionů. Pilotní lokalitou pro spuštění poradenství se stane Opavsko. Státní fond životní prostředí ve spolupráci s Místní akční skupinou (MAS) Opavsko zde spustí komplexní informační servis o možnostech okamžitých úspor energie, cílem je i nastartování úvah nad projekty pro výrobu domácí zelené energie.

„Víme, že Česko má dostupná řešení, která pomohou snížit náklady na energie během nejbližších let. Musíme jen správně nakombinovat zelenou energii a snížit spotřebu energií tak, aby se současně zachoval životní komfort. Tím následně snížíme i výdaje
za elektřinu nebo teplo. Čím více lidí se do úspor energie a využití obnovitelných zdrojů zapojí, tím rychleji ceny energií klesnou, předem děkujeme za to, že pomáháte,“ uzavřel Jurečka. (pel)