Stát by ročně mohl díky novému danění návykových látek získat až 15 miliard navíc. (Ilustrační foto)

Stát by ročně mohl od poplatníků vybrat až 15 miliard korun navíc do státního rozpočtu, a to díky novému danění návykových látek. Do prevence a léčby závislostí by pak měla místo dosavadních asi 300 milionů korun plynout miliarda. Uvedl to národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. 

Informovala o tom ČT.

„Když mluvíme o daních, tak je možno vybrat mezi 11 až 15 miliardami korun navíc. Chceme hovořit o nových daních,“ uvedl Vobořil při představování nového plánu boje proti závislostem na další tři roky.

Jak připomněla ČT, Fialova vláda v programovém prohlášení uvádí, že proti závislostem chce postupovat podle vědeckých zjištění. Slibuje zajistit dostatek peněz na prevenci a služby. Regulace návykových látek má odpovídat míře jejich škodlivosti, kterou mají zohlednit i spotřební daně.

Vobořil v té souvislosti zmínil zavedení daně na nikotinové produkty, které nyní spotřební daň nemají. Zdanění u nikotinových sáčků či elektronických cigaret by mělo být nižší než u klasických cigaret. Ročně by to mohlo vynést až miliardu korun.

Potírání černého trhu s cigaretami a alkoholem a efektivnější výběr daní by znamenaly pak až 2 miliardy korun.

Materiál počítá také se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím. Mohlo by to přinést až 4 miliardy korun z prodeje konopných produktů a z licencí.

„Chceme zavést legální trh s konopím. To, že máme nějakou část návykových látek v režimu prohibice, je velký sociální experiment, který je nefunkční,“ řekl protidrogový koordinátor.

Podle chystaného plánu nyní stát na spotřebních daních z tabákových výrobků ročně vybere asi 60 miliard korun, u alkoholu je to asi 13 miliard korun. Na dani z hazardu přiteče do státního rozpočtu 5,1 miliardy korun a do obecních rozpočtů asi 4,9 miliardy korun. (pel)