Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) má v plánu od ledna 2023 zvýšit minimální mzdu na 41 procent průměrné mzdy. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) má v plánu od ledna 2023 zvýšit minimální mzdu na 41 procent průměrné mzdy. Výši částky nekonkretizoval.

„Stále platí můj apel na sociální partnery, aby se na růstu minimální mzdy dohodli mezi sebou. Jsou země, kde do určení minimální mzdy vláda vůbec nevstupuje. Za sebe případně návrhu vládě růst minimální mzdy na úroveň okolo 41 procent vůči průměrné mzdě,“ napsal Jurečka na Twitteru.

Minimální mzda se zvyšovala naposledy v lednu o 1 tisíc korun na dosavadních 16 200 korun. Podle dřívějších údajů ministerstva práce nejnižší výdělek pobírá asi 139 tisíc lidí.

Odbory přitom žádají kvůli rekordní inflaci, která v září dosáhla 18 procent, navýšení minimální mzdy o 2 tisíce na 18 200 korun.

O navyšování minimální mzdy jedná každoročně tripartita. Na částce se ani v loňském roce neshodla. Zaměstnavatelé s vysokým přidáváním nesouhlasí, protože náklady vzrostly. Zmiňují také rostoucí ceny energií či pohonných hmot. (pel)