Česko dostane od Německa první tank Leopard 2A4 letos v prosinci. (Ilustrační foto)

Česko dostane od Německa první tank Leopard 2A4 letos v prosinci. Zbytek pak německá společnost Rheinmetall předá do konce roku 2023.

Informovalo o tom ministerstvo obrany.

Zástupci Ministerstva obrany ČR podepsali s německými partnery sérii smluv, které se vztahují k dodávce tanků Leopard pro Armádu ČR.

Předmětem je rovněž mj. dohoda o výcviku českých vojáků.

Čtrnáct tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büchel získala ČR od Německa darem za vojenskou podporu Ukrajiny.

Dohodu o dodávce tanků s českou stranou podepsala firma Rheinmetall.

Na daru 15 tanků Leopard se ministryně obrany Jana Černochová dohodla se svým německým protějškem Christine Lambrechtovou letos v květnu.

Součástí dodávky je kromě tanků (14 bojových a jednoho vyprošťovacího) počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jež zahrnuje i výcvik českých vojáků. Hodnota daru činí necelé 4 miliardy korun.

Starší tanky, jež jsou ale plně funkční, původně pocházejí z výzbroje ozbrojených sil Švýcarska a právě SRN. Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall.

„Ta už nyní pracuje na jejich plném zprovoznění a úpravách, které budou vyhovovat specifikacím, které očekává Armáda ČR,“ upřesnil náměstek pro řízení sekce vyzbrojování Lubor Koudelka.

Tyto úpravy jsou podle armády již součástí Dohody o dodávce tanků a společnost Rheinmetall je bude provádět v Německu.

„Tanky byly vybírány ze zásob firmy tak, aby byly v co nejlepším technickém stavu. Následně všechny stroje projdou výrobním závodem a budou uvedeny do technického stavu tak, aby byly schopny operačního nasazení. Největší úpravy budou provedeny v oblasti spojovacích prostředků, kde komunikační systém bude upraven dle potřeb Armády ČR,“ vysvětlil plukovník gšt. Petr Milčický, ředitel sekce rozvoje sil MO.

Podle plukovníka Jána Kerdíka z této sekce by mělo být první vozidlo dodáno podle harmonogramu do konce letošního roku. Poslední bojový tank pak do konce roku příštího.

„Nejmodernější obrněné vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büchel, jež je namontováno na vylepšeném podvozku Leopard 2, bude dodáno do poloviny roku 2024,“ doplnil Kerdík.

Příští týden pak začíná první kurz řidičů ve výcvikovém středisku německé armády v Münsteru. Jde o jeden ze dvou pro osm příslušníků Armády ČR.

„Prioritně jsou do něj vybráni ti, kteří se podílí na přípravě řidičů a instruktoři z vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie. Druhý kurz řidičů pak proběhne v první polovině příštího roku,“ dodal  Kerdík. (pel)