Inflace v září 2022 vyskočila na 18 procent. (Ilustrační foto)

Ceny v ČR jdou dál nahoru. Inflace v září 2022 zesílila na 18 procent. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,8 procenta. Na zdražování se nejvíce podílí drahé energie. 

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Meziroční cenový růst v září opět zrychlil a již dosáhl 18 procent. Nejvíce k tomuto zrychlení přispěly položky oddílu bydlení, zejména ceny energií a paliv, které byly meziročně vyšší o téměř 50 procent,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 18 procent, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Toto zrychlení bylo ovlivněno zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, kde zrychlil růst cen elektřiny na 37,8 procenta, zemního plynu na 85,9 procenta a tuhých paliv na 55,8 procenta.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny masa o 23,6 procenta a ceny položek ve skupině mléko, sýry, vejce o 25,8 procenta.

Naopak zpomalení meziročního cenového růstu nastalo v září především v oddíle doprava, kde byly ceny pohonných hmot a olejů vyšší o 22,7 procenta.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v září největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 5,2 procenta, vodného o 5,3 procenta, stočného o 6,4 procenta, tepla a teplé vody o 21,1 procenta.

Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly meziročně vyšší zejména ceny mouky o 61 procenta, drůbežího masa o 36,7 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 50,1 procenta, másla o 50,5 procenta a cukru o 33,8 procenta.

V oddíle doprava se zvýšily ceny automobilů o 15,6 procenta. V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 26 procenta. (pel)