Jaké jsou výhody operativního leasingu a jak tato služba funguje. (Ilustrační foto)

Výběr auta na tzv. „operák“ je opravdu široký. Je však důležité vědět, jak tato služba funguje a zda se opravdu hodí právě pro vás. Operativní leasing je pohodlná služba, díky které jezdíte v novém autě hned. Jedná se o jeden z nejrychlejších a v podstatě i nejpohodlnějších způsobů, jak získat a využívat nové auto.

Princip operativního leasingu spočívá v tom, že si auto dlouhodobě pronajmete na předem určenou dobu. Na konci této doby ho jednoduše vrátíte. Odpadne vám starost s prodejem vozu i se zařizováním povinného nebo havarijního pojištění. Tyto položky jsou totiž v ceně.

Operativním leasingem vyřešíte pořízení jednoho auta i celého vozového parku.

„Operák“ jako skvělé řešení pro firmy

Možná se ptáte, proč si auto jenom pronajímat, když si ho přece můžete koupit na klasický leasing, měsíčně zaplatíte splátku stejně jako u „operáku“ a auto bude vaše. Operativní leasing vnímejte jako službu, kdy si berete do užívání vypůjčené auto nebo více aut za výhodnou cenu.

Splátky pronájmu jsou daňově uznatelným nákladem, k dispozici vám bude profesionální poradenství a často získáte možnost využít velkoodběratelských slev na nákup vozidel a služeb.

Mezi základní služby, které jsou zahrnuty ve fixní měsíční splátce, je například správa a řešení pojistných událostí, pravidelný záruční i pozáruční servis nebo úhrada silniční daně a mnoho dalších služeb, které vám ušetří čas i peníze.

Co všechno je součástí operativního leasingu

Operativní leasing tak v sobě nezahrnuje jenom pronájem vozu a základní služby, ale také například palivové karty nebo asistenční služby. Většina poskytovatelů ve službě operativního leasingu má také v nabídce zimní a letní pneumatiky, jejich přezutí a uskladnění.

V takovém případě máte nové auto bez jakýchkoli starostí. Dnes jsou navíc k dispozici operativní leasingy na téměř všechny značky vozů, takže výběr je opravdu pestrý. Tato služba je vhodná pro střední i větší firmy. Sjednat si ho můžete u všech leasingových společností a dokonce i u některých bank.

Na kilometrech, které autem najedete, záleží

Úskalí, které operativní leasing má, je limit najetých kilometrů. Dobře si promyslete, jak často a kam budete autem vyrážet. Počet najetých kilometrů je jedním z důležitých parametrů leasingové smlouvy a má bezprostřední vliv na cenu pronájmu vozu, takže vybírejte pečlivě. Za každý kilometr, který najedete přes limit, budete totiž platit peníze navíc. (kom)