Propad maloobchodních tržeb se v srpnu 2022 kvůli inflaci dál prohloubil na 8,8 procenta. (Ilustrační foto)

Propad maloobchodních tržeb se v srpnu 2022 kvůli inflaci dál prohloubil. Tržby v maloobchodě se v srpnu meziročně reálně snížily o 8,8 procenta, meziměsíčně klesly o 0,7 procenta. 

Vyplynulo to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„K meziročnímu poklesu tržeb v maloobchodě přispěl vývoj prodeje potravinářského i nepotravinářského zboží. Tržby těchto odvětví (ekonomické činnosti) klesaly již čtvrtý měsíc a v srpnu se pokles dále prohloubil. K poklesu tržeb v maloobchodě přispěl i nižší prodej pohonných hmot; oproti předchozímu měsíci se však pokles zpomalil,“ řekla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

„Pokles tržeb v maloobchodě pokračoval ve všech sortimentních typech prodejen kromě prodejen s drogerií, zdravotnickým a ortopedickým zbožím. Klesly i tržby v internetových obchodech – maloobchod prostřednictvím zásilkového prodeje nebo přes internet,“ dodala Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Tržby v maloobchodě s oděvy, obuví a koženým zbožím ve specializovaných prodejnách se snížily o 15,1 procenta, v maloobchodě s ostatním vybavením pro domácnost ve specializovaných prodejnách o 13,2 procenta, v maloobchodě s informačním a komunikačním zařízením ve specializovaných prodejnách o 12,7 procenta a se zbožím pro kulturu a rekreaci ve specializovaných prodejnách o 12,6 procenta.

Tržby v maloobchodě s kosmetickými a toaletními potřebami ve specializovaných prodejnách stagnovaly.

Naopak tržby v prodejnách s drogerií, zdravotnickým a ortopedickým zbožím vzrostly o 1,3 procenta.

V prodejnách potravin byl vyšší pokles tržeb v maloobchodě s potravinami, nápoji a tabákem ve specializovaných prodejnách (o 12,5 procenta) než v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (o 6,2 procenta).

V maloobchodním prodeji prostřednictvím zásilkového prodeje nebo přes internet tržby klesly o 10,2 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziměsíčně reálně snížily o 1,8 procenta a meziročně klesly o 7,2 procenta. Tržby poklesly jak za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů), tak za opravy motorových vozidel. (pel)