Projekt Kaufland Škola hokejových talentů vstupuje do své druhé sezony. Ambasadory jsou nadále Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec. (Foto: Kaufland)

Unikátní projekt Kaufland Škola hokejových talentů, který chce přispět k celkové změně sportovního prostředí v Česku, vstupuje do své druhé sezony. Inovativní program rozvíjí děti, jejich rodiče, ale především také trenéry, manažery a tím i samotné kluby. Ambasadory jsou nadále Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec.

„Pro všechny subjekty máme připraveny vzdělávací a rozvojové programy. Kromě dětí a rodičů se soustředíme také na trenérskou akademii. Jejím cílem je vychovávat lídry, kteří pomohou svému klubu v růstu a jeho členům ke zdravějšímu způsobu života,“ řekl Lukáš Pokorný, manažer projektu, jehož ambasadory jsou nadále Tomáš Plekanec a Jaromír Jágr.

Slavný útočník se s mladými hokejisty na úvodním kempu prvního ročníku setkal a spolupracoval na přípravě jejich cvičení.

„Šlo o mé oblíbené cviky. Hokejista je však musí dělat ne jednou, ne dvakrát, ale milionkrát. Tělo to pak v zápase musí zvládat automaticky,“ uvedl Jágr.

Kaufland Škola hokejových talentů odstartovala loni na podzim a během deseti základních jednodenních kempů se do ní zapojilo 181 hokejistů ročníků 2008 až 2011, 22 trenérů a 8 středočeských klubů, konkrétně HC Rakovník, HC Slavoj Velké Popovice, HK Kralupy nad Vltavou, Rytíři Kladno, HC Berounští Medvědi, HC PZ Kladno, HK Lev Slaný, HC Junior Mělník.

Jejich mladí hráči absolvovali 75 hodin na ledě, 22 hodin pracovali na fyzické kondici a hlavně 65 hodin věnovali osobnostnímu rozvoji.

I tentokrát se žáci školy a jejich rodiče během plánovaných deseti jednodenních kempů (úvodní proběhne začátkem října) dozvědí o fyzioterapii, mentální přípravě, správné stravě pro sportovce a dalších oborech, které jim v jejich růstu mohou zásadně pomoci. Samozřejmě nebudou chybět ani cvičení na ledě.

„Zaměříme se ještě více na zážitek, který děti z kempů mají. Chystáme i doprovodná zábavná vzdělávací videa,“ přiblížil Pokorný.

Nově se do Školy hokejových talentů zapojí HC Spartak Žebrák a HC Benátky nad Jizerou. Road-show tréninků a workshopů bude znovu vedena odborníky a sportovními trenéry.

Právě na trenéry, kteří jsou pro rozvoj dětí a celého hokejového prostředí enormně důležití, se Kaufland Škola hokejových talentů také postupně výrazně zaměřila.

V květnu byl zahájen projekt Trenérské akademie týkající se rozvoje manažerských a sportovních dovedností nejen pro trenéry ale i pro manažery klubů.

„Má za úkol vychovat angažované lidi, kteří by měli přenést získané znalosti z managementu a osobnostního rozvoje do svého klubu,“ vysvětlil Pokorný.

V Trenérské akademii jsou pro trenéry připravena školení týkající se managementu, hokeje a všeobecných oborů, jako jsou pedagogika, psychologie, fyzioterapie a lifestyle, v němž je například školení ohledně správné výživy či spánku.

„Chceme klubům pomoci vychovávat trenéry, kteří drží ideu výchovy dětí ve sportovní i v osobnostní rovině, zapojují se aktivně do managementu klubu, vyhledávají, vychovávají, učí a vedou další osobnosti, které pomáhají zlepšovat prostředí v klubu,“ dodal Pokorný. (pel)