Pokles cen pohonných hmot v Česku se zastavil. Benzin po ukončení snížení spotřební daně začal zdražovat. (Ilustrační foto)

Pokles cen pohonných hmot v Česku se zastavil. Benzin po ukončení snížení spotřební daně o 1,50 koruny za litr začal zdražovat. Litr Naturalu 95 se prodává v průměru za 39 korun za litr, což je nárůst o 1,44 koruny za litr. Nafta stojí 43 koruny za litr, před týdnem byla o haléř dražší.

Vyplynulo to z údajů společnosti CCS.

Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, kdy se průměrná cena blížila 48 korunám za litr, což byla nejvyšší úroveň vůbec. Zhruba stejně tehdy stála nafta, dražší byla jen na jaře krátce po vpádu ruské armády na Ukrajinu.

V létě ale pohonné hmoty trvale zlevňovaly, pokles cen se zastavil v posledním prázdninovém týdnu.

I přes zlevňování jsou ale ceny paliv stále výrazně vyšší než před rokem. Tehdy zaplatili řidiči za benzin o 4,60 koruny na litru, za naftu pak o 10 korun méně.

Spotřební daň z benzinu se od začátku října vrátila z 11,34 koruny na 12,84 koruny za litr. Nižší daň na benzin i na motorovou naftu platila v Česku od června.

U nafty zůstala snížená sazba do konce roku 2023, činí 8,45 koruny na litr. Spotřební daň z pohonných hmot vláda snížila v reakci na jejich vysoké ceny kvůli válce na Ukrajině.

Nejlevnější paliva nyní tankují řidiči ve Jihočeském kraji. Litr benzinu tam stojí v průměru 38,45 koruny, litr nafty vyjde na 42,26 koruny.

Naopak nejvíce zaplatí za benzin řidiči v Kraji Vysočina, kde litr stojí průměrně 39,53 koruny.

Nejdražší nafta se tankuje v Praze, a to průměrně 43,61 koruny za litr. (pel)