Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) od ledna 2023 znovu zvýší životní a existenční minimum. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) od ledna 2023 znovu zvýší životní a existenční minimum. Stoupnout mají zhruba o 30 procent i přídavky na děti. Oznámil to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Zatím ale není jasné, o kolik minima porostou.

„Budeme vycházet z údajů o inflaci tak, jako tomu bylo u předchozích valorizací. Každopádně panuje shoda, že tyto částky, od nichž se odvíjí i řada dalších dávek v rámci sociálního systému, od ledna opět zvýšíme. Pomůžeme tím adresně těm nejpotřebnějším rodinám i jednotlivcům,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDUČSL).

MPSV připravuje další úpravu normativů, která by spravedlivěji odrážela náklady na bydlení.

„Normativy nyní zohledňují velikost obce podle počtu obyvatel. Data ale ukazují, že toto členění některé kategorie obcí neúměrně znevýhodňuje. Své opodstatnění již ztratila také rozdílná podmínka pro nárok na příspěvek na bydlení pro pražské a mimopražské domácnosti. To chceme narovnat a nastavit příspěvek na bydlení tak, abychom uměli pomoci přesně těm domácnostem, které mají vzhledem k poměru svých příjmů a nákladů na bydlení největší problémy,“ přiblížil ministr Jurečka.

Tuto novelu chce resort předložit na podzim tak, aby mohla začít platit už od 1. ledna 2023.

Minimum slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor. Letos se kvůli vysoké inflaci upravovalo dvakrát.

Naposledy vláda kvůli drahotě zvýšila od července životní minimum z 4 250 na 4 620 korun, tedy o 8,8 procenta. Existenční minimum se zvedlo z 2 740 na 2 980 korun.

Ministerstvo práce tehdy odhadlo, že zvýšení bude státní rozpočet stát ve 2. pololetí 415 milionů korun navíc.

Od ledna se také počítá s úpravou přídavků na děti, které by se měly zvýšit přibližně o 30 procent, jak navrhuje Národní ekonomická rada vlády. Na přídavky na dítě dosáhnou domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima rodiny, od ledna se tedy díky růstu životního minima rozšíří i počet lidí, kteří na pomoc budou mít nárok.

Přídavek na dítě představuje pravidelnou podporu pro rodiny s nižšími příjmy, které potřebují pomoc s náklady na výchovu a výživu svých dětí. Průměrná výše přídavku je letos 1 100 korun měsíčně na dítě, od ledna by měla narůst přibližně o 200 korun. (pel)