O2 zahájila naplno provoz první komerční 5G privátní sítě. Firmě BD Sensors pomůže vyrábět senzory i pro vesmírné projekty. (Foto: O2)

Rychlost, kapacita, nejvyšší míra zabezpečení, a především absolutní spolehlivost, to jsou z mnoha výhod 5G privátní sítě, tedy uzavřené mobilní sítě, která je v přesně vymezené oblasti dedikovaná a na míru přizpůsobená jen jednomu zákazníkovi. V tomto případě buchlovické firmě BD Sensors, která ji od července využívá pro svou výrobu. Je tak první, která má od společnosti O2 toto řešení uzpůsobené pro potřeby komerčního provozu.

Desítky dotů – malých, výkonných vysílačů již od léta zdobí haly, chodby i kanceláře jihomoravské společnosti BD Sensors, která je světovým leadrem ve výrobě senzorů a tlakoměrů pro měření tlaku plynů a kapalin.

Ty dodává mimo jiné i pro vesmírné programy.

„Komunikace u nás ve firmě spočívá v tom, že máme plně elektronickou výrobu. To znamená, že zaměstnanci nepoužívají papír, ale všechno se řídí přes tablety. Dlouhodobě jsme řešili to, že když například přecházejí z jednoho pracoviště na druhé, a je tam jiná wi-fi, tak je s tím zásadní problém, protože se jim ztratí spojení,“ vysvětlil důvod, proč začal hledat jinou cestu ředitel BD Sensors Karel Mareček.

Pro O2 to byl první projekt tohoto typu. Nejprve vznikl projekt, na jehož základě se postupně celé řešení 5G privátní sítě umístilo přímo do provozu. Nyní již plně plní svůj účel.

„Privátní síť má ambici nahradit buď stávající wi-fi řešení, které pro masivní použití nevyhovuje, nebo to míří k ú plně novým použitím, k robotizaci, typicky k věcem, které buď není potřeba připojit nebo to není úplně vhodné, aby byly připojené kabelem. Nezměrná výhoda je v rychlosti. Běžně má wi-fi přibližně setinu propustnosti toho, co jsme teď zkoušeli měřit v rámci našeho kampusu,“ řekl ředitel pro mobilní produkty a inovace O2 Roman Bacík.

Doplnil, že privátní, někdy také nazývaná jako kampusová síť, přináší zásadní důraz na kyberbezpečnost. Čím více prvků je totiž připojených do sítě, tím logicky vzniká více možností, jak se do ní dostat. Tomu řešení v podobě dedikované sítě dokáže zabránit.

(Foto: O2)

V rámci sítě soukromých kampusů má její vlastník úplnou kontrolu nad všemi aspekty sítě jako stanovení priorit, přidělování kapacity vybraným typům služeb či modifikace bezpečnostních zásad, což uživateli přináší potřebnou flexibilitu pro provoz vlastní infrastruktury.

„5G kampus je operátorské řešení bezdrátové radiové sítě, dedikované plně pro účely nějakého konkrétního použití – typicky v nějakém výrobním závodě, nebo třeba v logistické firmě, kde je potřeba řešit nějakou automatizaci. Zákazníkům dává prostor najít možnosti, a především také zefektivnit výrobu a v důsledku i zvýšit produktivitu firmy,“ řekl Bacík.

Privátní 5G sítě jsou v Česku na začátku.

„Již nyní je ale jasné, že je tady mnoho progresivních firem, které chtějí řešit problémy ve výrobě a nedostatečnou kapacitu či zabezpečení. Už nyní připravujeme na míru potřebám a požadavkům zákazníků další velké projekty. A vyvíjet se bude i praktické využití těchto sítí, které jde ruku v ruce s novými technologiemi,“ dodal Bacík.

BD sensors je firma, která se zabývá výrobou senzorů a tlakoměrů pro měření tlaku plynů a kapalin. Před 5 lety k tomu připojili také divizi, která vyrábí elektroniku pro vesmír. Začínali v České republice, postupně založili sesterské firmy v Německu, Švýcarsku, na Slovensku, Rusku a Číně. (pel)