Banka Creditas se stala novým vlastníkem Expobank CZ. (Ilustrační foto: Expobank CZ)

Banka CREDITAS a.s. se stala novým vlastníkem Expobank CZ a.s. Obě finanční instituce budou v nejbližších letech fungovat samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se v současnosti nic nemění. Transakci odsouhlasily Česká národní banka i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Výši transakce banky nezveřejnily.

„Vítáme rychlé schválení regulátorů. Koupě Expobank CZ je plně v souladu s naší růstovou strategií. Obchodní modely Banky CREDITAS i Expobank CZ se vzájemně vhodně doplňují a může tak dojít k dalšímu rozšíření produktů a rozvoji služeb pro klienty,“ řekl předseda představenstva Banky CREDITAS Vladimír Hořejší.

Expobank CZ je českou bankou s 31letou tradicí. Od roku 1991 působila mimo jiné pod názvy BAWAG Bank nebo LBBW Bank. Expobank CZ se zaměřuje na klienty z řad firem a rozvíjí nabídku pro retail.

Její běžný účet NEO díky vysokému úroku pro zhodnocení celého zůstatku bez podmínek dlouhodobě patří k nejlépe hodnoceným ve své kategorii. S online službou REFIXO banka nedávno vstoupila do segmentu refinancování spotřebitelských úvěrů.

„Tato transakce je dalším impulsem k růstu Expobank CZ na českém trhu. Naší strategií bude využít synergií mezi oběma společnostmi a zázemí silného ryze českého vlastníka. Expobank CZ se bude dále koncentrovat zejména na oblasti retailového bankovnictví a poskytování služeb s maximálním využitím moderních technologií,“ uvedl Petr Krumphanzl, předseda představenstva Expobank CZ.


Banka CREDITAS je stabilní finanční instituce, která má ambice dále růst jak organicky, tak prostřednictvím akvizic. Banka CREDITAS patří mezi středně velké banky a její bilanční suma je aktuálně téměř 100 miliard korun. 

CREDITAS působí na finančním trhu už více než 25 let, od počátku za ní stojí český kapitál. Banka CREDITAS se zaměřuje především na nadstandardní zhodnocení úspor pro retail, pro firmy pak nabízí na míru šité úvěry a bezkonkurenční devizové konverze.

V současné době má banka 170 tisíc klientů a bilanční sumu téměř 100 miliard korun. Banka je součástí investiční skupiny CREDITAS.
 
Expobank CZ se k síti bankovních domů Expobank připojila po úspěšné akvizici od německé LBBW v roce 2014. Expobank CZ je menší banka s bilanční sumou 12 miliard korun.

K jejím výhodám patří tým odborníků s rozsáhlými zkušenostmi na lokální i mezinárodní úrovni, dlouholetá tradice na českém trhu či spolupráce s mezinárodními organizacemi. Banka, v rámci své digitální transformace, klade maximální důraz na moderní internetové bankovnictví s digitálním modelem obsluhy.

(pel)