Spojené arabské emiráty plánují v listopadu vypustit na Měsíc lunární rover. (Foto: Twitter)

Spojené arabské emiráty (SAE) vypustí letos v listopadu na Měsíc lunární rover. Oznámil to vedoucí mise Hamad Marzúkí. Vozítko „Rashid“, pojmenované po dubajské vládnoucí rodině, bude vypuštěno z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě někdy mezi 9. a 15. listopadem. 

Přesné datum bude podle Marzúkiho oznámeno příští měsíc.

Rover má být vypuštěn z paluby rakety Falcon 9 SpaceX a na Měsíci ho uloží japonský podnik ispace někdy v březnu 2023.

Lunární mise je součástí širší strategie SAE stát se významným hráčem na poli průzkumu vesmíru. 

Pokud bude mise na Měsíc úspěšná, SAE a Japonsko by se připojily k řadám USA, Ruska a Číny jako národů, které umístily vozítko na měsíční povrch.

Satelit Emirátů již obíhá Mars, aby studoval atmosféru rudé planety. Spojené arabské emiráty se spojily s japonským Mitsubishi Heavy Industries na vypuštění této sondy, která se v únoru 2021 vyhoupla na oběžnou dráhu Marsu.

Očekává se, že vozítko Rashid bude studovat měsíční povrch, pohyblivost na měsíčním povrchu a jak různé povrchy interagují s měsíčními částicemi. 

Rover o hmotnosti 10 kilogramů ponese 2 kamery s vysokým rozlišením, mikroskopickou kameru, termokameru, sondu a další zařízení. 

Spojené arabské emiráty mají v plánu vyvinout nejpokročilejší komerční satelit na Středním východě, který bude produkovat satelitní snímky s vysokým rozlišením. Stanovily si také ambiciózní cíl vybudovat na Marsu do roku 2117 lidskou kolonii. (pel)