Cena elektřiny spadne za rok na desetinu, míní šéf pražské burzy Petr Koblic. (Ilustrační foto)

Cena elektřiny spadne za rok na desetinu, míní šéf pražské burzy Petr Koblic. Ten během diskusního panelu Offline Štěpána Křečka obvinil z raketového růstu cen energií Francii. Podle Koblice je jednou z hlavních příčin odstavení jaderných elektráren ve Francii kvůli údržbě. K tomu se navíc v létě přidalo sucho, některé další reaktory tak nebylo možné chladit a musely se odstavit. 

Informovala o tom CNN Prima News.

Francie na jaře letošního roku odstavila několik jaderných bloků kvůli údržbě, ale ukázalo se, že některé části je nutné opravit.

K tomu se navíc v létě přidalo sucho, některé další reaktory tak nebylo možné chladit a musely se odstavit.

Koblic v diskuzním pořadu uvedl, že odstávky se týkají 32 z 56 francouzských bloků, což se logicky muselo v Evropě projevit.

Generální ředitel Burzy cenných papírů Praha a prezident Federace evropských burz je přesvědčen, že francouzské jaderné elektrárny byly pro Evropu vždy určitou kotvou.

„Teď z nich nejede 60 procent, to je katastrofa, to se na cenách elektřiny muselo projevit. Kdyby se zítra všechny francouzské jaderky rozjely, ceny na spotovém trhu elektřiny spadnou na třetinu,“ řekl Koblic na Primě.

Tvrdí navíc, že se situace na evropském energetickém trhu zlepší už na začátku příštího roku, nejpozději pak během druhého čtvrtletí.

„Staví se relativně hodně LNG terminálů, dramaticky se zvýší kapacita pro příjem zemního plynu. Nizozemci rozjedou plynové pole u Groningenu, Němci poslední tři jaderné elektrárny možná ani nevypnou. Dovedu si představit, že ve druhém čtvrtletí příštího roku můžeme mít ceny na desetině toho, co máme teď,“ uzavřel šéf pražské burzy. (pel)