Poslanecká sněmovna zrychleně schválila zákonem zastropování cen energií v Česku. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Sněmovna schválila zastropování cen energií. Vláda bude moci v případě mimořádné tržní situace stanovovat horní hranici cen elektřiny a plynu pro odběratele. Novelu energetického zákona, která jí to umožní, dnes ve zrychleném režimu schválila Sněmovna.

Pro zákon hlasovalo všech 153 přítomných poslanců ze všech poslaneckých klubů.

Novelu ještě musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Cenu elektřiny chce vláda omezit na šest korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a cenu plynu na tři koruny za kilowatthodinu pro maloodběratele.

Výsledná maximální cena pro zákazníky se však bude pohybovat mezi 7 a 9 korunami za kWh.

K omezení cen bude muset vláda vydat nařízení, v němž stanoví podrobnosti, tedy hlavně maximální cenu. Půjde o rozsah odběru, na který se bude cenový strop vztahovat, a kategorie odběratelů, kterých se bude cenový strop týkat. Dodavatelé budou mít právo na úhradu prokazatelné ztráty a přiměřeného získu.

V rámci mimořádné tržní situace bude moci vláda v krajním případě zakázat například obchodování s elektřinou a plynem na burzách. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) před poslanci přislíbil, že vláda vydá nařízení o cenách hned, jak novela začne platit.

Na základě novely chce vláda stanovit maximální ceny pro domácnosti a živnostníky za jednu kilowatthodinu u silové elektřiny ve výši šesti korun včetně daně z přidané hodnoty, u plynu ve výši tří korun za kilowatthodinu včetně DPH.

Mezní cena zahrne podle novely i stálou měsíční platbu, tedy paušální poplatek dodavateli. Kabinet ale bude moci určit například rozsah odběru, na nějž se bude cenové nařízení vztahovat. Novela má také zvýšit ochranu spotřebitelů.

Na sněmovním plénu vystoupil s kritikou i první místopředseda ANO a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. Podle Havlíčka je navržený cenový strop na plyn a elektřinu příliš vysoko. Vládu proto vyzval, aby zrušila dosavadní opatření ve formě energetického tarifu a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje ve prospěch jeho nižší úrovně.

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové však přišlo rozhodnutí vlády pozdě, protože distributoři už energie nakoupili za vyšší ceny, stát tak podle něj nyní vyhodí 130 miliard korun z kapes daňových poplatníků. ANO v rámci pozměňovacího návrhu také navrhlo, aby maximální ceny energií byly stanoveny pro výrobce, nikoli distributory.

„Teď budeme například platit šestkrát více než ve Francii, čtyřikrát více než na sousedním Slovensku. Je to vaše vina,“ kritizovala Schillerová. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Vláda zastropovala ceny energií. Státní rozpočet to bude stát 130 miliard korun