Antimonopolní úřad potrestal stravenkové firmy pokutami ve výši 280 milionů za kartel. (Ilustrační foto: Edenred)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal tři velké stravenkové firmy Sodexo, Edenred a Up pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. mezi lety 2004 a 2018 vzájemně koordinovali svoje obchodní podmínky vůči obchodním řetězcům ohledně maximálního počtu přijímaných stravenek na jeden nákup.

„Svým jednáním tak narušili hospodářskou soutěž na trhu vydávání, prodeje a odkupu papírových stravenek a služeb s tím souvisejících na území České republiky. Došlo tak k porušení nejen zákona o ochraně hospodářské soutěže, ale také soutěžních ustanovení Smlouvy o fungování Evropské unie, protože dohodou mohl být ovlivněn i obchod mezi členskými státy,“ uvedl úřad v prohlášení na webu.

Účastníci řízení se minimálně od roku 2003 snažili (i prostřednictvím své Asociace provozovatelů poukázkových systémů, z.s., a jejího předchůdce) na základě předcházející společné dohody zavést obchodní podmínku, podle které v maloobchodních prodejnách nebude přijímáno více než 5 kusů stravenek na nákup.

„Nejpozději od dubna 2004 pak obchodní podmínku o omezení počtu stravenek přijímaných k úhradě nákupu na maximálně pět kusů prosadily v nejvýznamnějších maloobchodních řetězcích, přičemž následně bylo dodržování této podmínky ze strany Asociace i jednotlivých vydavatelů stravenek kontrolováno,“ uvedl antimonopolní úřad.

Úřad uvedenou dohodu označil za zakázanou a neplatnou a do budoucna ji zakázal.

Rozhodnutí není pravomocné, v současné době běží patnáctidenní lhůta pro podání rozkladu.

Společnosti Sodexo byla uložena pokuta ve výši 132 271 000 Kč, společnosti Edenred 101 940 000 Kč a společnosti Up 44 941 000 Kč.

Pokuty jsou splatné do 90 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí a stanou se příjmem státního rozpočtu. (pel)