Nezaměstnanost v Česku v srpnu 2022 vzrostla na 3,4 procenta z červencových 3,3 procenta. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku v srpnu 2022 vzrostla na 3,4 procenta z červencových 3,3 procenta. To je o 0,1 procentního bodu více než v červenci a o 0,2 procentního bodu méně než před rokem. Bez práce bylo evidováno 251 753 uchazečů. 

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

V srpnu nezaměstnanost meziměsíčně mírně vzrostla. Trh práce aktuálně ovlivňuje především poptávka zaměstnavatelů po dělnických profesích ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. Zájem je stále i o sezónní pracovníky, např. v zemědělství, zahradnictví nebo v lesnictví.

„Nezaměstnanosti sice meziměsíčně mírně vzrostla, ale v meziročním srovnání je evidovaných uchazečů o zaměstnání o 16 tisíc méně než loni. V srpnu se do evidence Úřadu práce ČR přihlásil vyšší počet občanů Ukrajiny. Podstatné je, že nezaměstnanost se u nás daří v porovnání s jinými zeměmi držet stále na velmi nízké úrovni. Dlouhodobě máme v České republice vůbec nejnižší nezaměstnanost v celé EU,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Meziměsíčně vzrostl o téměř 7 tisíc osob počet občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou, kteří se zaevidovali jako uchazeči o zaměstnání. Na celkovém počtu nezaměstnaných se podíleli 3,3 %.

„V průběhu září můžeme očekávat oživení pracovního trhu. Současně jde o měsíc, kdy do evidence ÚP ČR přichází hlavní vlna absolventů a v závislosti na počasí postupně končí sezónní práce. V následujících měsících tak může nezaměstnanost mírně vzrůst, což odpovídá klasické vývojové křivce,“ shrnul generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

V neposlední řadě se situace na trhu práce bude odvíjet od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny, aktuální epidemické situace a dopadů energetické krize na zaměstnavatele.

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce srpna práci celkem 112 521 občanů Ukrajiny. Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 80 676 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou.

Nejvíce ve Středočeském (12 949 osob) a Plzeňském kraji (11 050 osob) a dále v Praze (9 258 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl na konci prázdnin v Ústeckém kraji, a to 5,2 procenta. Následoval Moravskoslezský kraj s mírou nezaměstnanosti 4,9 procenta. Naopak v Pardubickém a Jihočeském kraji byla nezaměstnanost shodně 2,5 procenta, nejméně v ČR.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání. (pel)