Ministři financí G7 se shodli na zastropování cen ruské ropy. (Ilustrační foto)

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí ze skupiny vyspělých zemí G7 se shodli na zastropování ceny ruské ropy i ropných produktů. Zavedení cenového stropu podpořila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle které by členské země EU měly zastropovat cenu plynu dováženého z Ruska.

Jak upozornila média, vyjádření von der Leyenové přišlo ve chvíli, kdy se po nečekané třídenní odstávce čeká znovuspuštění plynovodu Nord Stream 1.

Obnovené dodávky však mají znovu dosáhnout jen 20 procent kapacity. Někteří odborníci jsou navíc toho názoru, že Moskva bude plyn nevyzpytatelně vypínat i v průběhu zimy.

Státy G7 (Velká Británie, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a USA) avizovaly už v červnu, že uvažují o zastropování cen ruské ropy jako další možnost, jak vyvinout na Rusko tlak za jeho invazi na Ukrajinu.

O mechanismu stanovení cen se teprve rozhodne.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak považuje zavedení cenového stropu za „naprostou absurditu“, která destabilizuje celé odvětví. Řekl také, že Rusko podle něj nebude dodávat ropu ani ropné výrobky zemím, které stanovení cenového stropu podpoří.

Opatření začne platit 5. prosince pro surovou ropu a 5. února 2023 pro zpracované ropné produkty. Jde přitom o stejná data, kdy v rámci šestého sankčního balíku EU proti Rusku začnou platit částečná embarga na dovoz ruské ropy a ropných produktů do EU. (pel)