Státní rozpočet ČR se v srpnu 2022 propadl do deficitu 231 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní rozpočet ČR se v srpnu 2022 propadl do deficitu 231,1 miliardy korun z červencových 192,7 miliardy korun. Loni ke konci července rozpočet vykázal schodek 298,1 miliardy korun, což byl nejhorší srpnový výsledek od vzniku ČR.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil schodek 218 mld. Kč.

„Z pohledu evropských peněz je aktuální plnění rozpočtu meziročně zkreslené zhruba o 17 miliard korun, které by měly v průběhu druhé poloviny roku vylepšit saldo státního rozpočtu. Na výdajové straně máme dodatečné náklady na mimořádné důchody a sociální dávky na pomoc skupinám občanů ohroženým zdražováním,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„I přesto sledujeme v posledních měsících pozitivní trend výrazně rostoucích kapitálových výdajů, které jsou aktuálně téměř o 20 procent silnější než v loňském roce, nepřekvapivě s největším podílem do dopravní infrastruktury,“ dodal šéf státní kasy.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci srpna meziročně stouply o 8,1 procenta na 1,023 bilionu korun.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně vzrostly o 0,8 procenta na 1,254 bilionu Kč.

Saldo bylo za 8 měsíců roku o 66,9 mld. Kč nižší. Příjmové straně pomohly daňové výnosy vyšší o 15,5 %, výdaje prohloubily valorizace důchodů, navýšené dávky na bydlení a hmotné nouze, jednorázový příspěvek na dítě či humanitární pomoc.

Meziroční srovnání zkreslují prostředky z Evropské unie (-17,4 mld. Kč), které jsou v rozpočtu plánovány s neutrálním dopadem.

K růstu příjmů nejvíce přispěly výnosy daňových příjmů včetně pojistného (o 11,1 %) s kladným příspěvkem především daně z přidané hodnoty, pojistného a daní z příjmů právnických osob. Naopak o 11,4 % klesly příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů. Meziroční srovnání zkresloval loňský výnos z aukce kmitočtů (5,6 mld. Kč).

V loňském roce byla Česká republika nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie, upozornil před pár dny Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) schválila v červnu novelu rozpočtu na rok 2022 se schodkem 330 miliard korun. Celkové příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun a celkové výdaje 2,008 bilionu korun.

Původně byl přitom v březnu schválen rozpočet se schodkem 280 miliard, tedy nižší o 50 miliard korun.

Novelu rozpočtu by měla sněmovna projednávat v září. (pel)