Tuzemská vláda povolila teplárnám spalovat jiná paliva než plyn bez ohledu na emise. (Ilustrační foto)

Tuzemská vláda povolila teplárnám spalovat jiná paliva než plyn bez ohledu na emise. Ministerstvo průmyslu a obchodu od 5. září vyhlásí takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. Právě to umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž by za to čelily sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům.

„Teplárny se mohou už nyní začít zásobovat uhlím, lehkými topnými oleji a dalším palivem a budou mít jistotu, že ho v zimě využijí,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Tato paliva podle něho nesplňují aktuální emisní standardy, ale dostatek plynu a elektřiny je nyní prioritou.

„Opatření má také podstatný význam pro naše úspory plynu, kterého není v Evropě kvůli ruské politice nazbyt,“ dodal premiér.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce zavést program kompenzací pro firmy ze zpracovatelského průmyslu. Náklady odhaduje na 25 až 28 miliard korun.

Náhrady si budou moci podle Síkely nárokovat podniky, které prokážou provozní ztrátu kvůli vysokým cenám energií.

Firmám ze zpracovatelského průmyslu, které prokáží provozní ztrátu v souvislosti s vysokými cenami energie, plánuje vláda kompenzovat od 30 do 70 procent a stát na to vydá do 28 miliard korun, řekl po jednání vlády Síkela.

„Budeme kompenzovat až 30 procent způsobilých nákladů u normálních firem, až do 50 procent u energeticky náročných a do 70 procent způsobilých nákladů u zvláště energeticky náročných provozů,“ oznámil.

Zavést pomoc umožňuje dočasný krizový rámec, který Evropská komise představila na konci března. Síkela zdůraznil, že maximální výše podpory bude podle něj dva miliony eur (asi 49,1 mil. Kč).

Síkela dále uvedl, že jeho úřad připravil několik variant kompenzací. Ministerstvo podle něj uvažovalo například o náhradách za plyn pouze pro sklářský a keramický průmysl.

Nakonec ale Síkela zvolil širší okruh příjemců a kompenzace za elektřinu i plyn.

Síkela také informoval, že s vyhlášením předcházení stavu nouze nevstupuje v platnost vyhláška počítající s vytápěním budov na nižší teploty. Podle původního návrhu vyhláška o pravidlech pro vytápění měla začít platit právě v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství.

Například v obývacích pokojích by podle vyhlášky lidé měli topit na 18 stupňů Celsia místo 20 stupňů, koupelny by měli vytápět na 19 místo 24 stupňů.


Předseda vlády Petr Fiala a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.


Chystá se „národní řešení“

V souvislosti s energetickou krizí premiér po jednání vlády premiér řekl, že česká vláda pracuje na celoevropském i českém řešení.

„Nadále propočítáváme varianty národního řešení,“ konstatoval Fiala.

„Dostatek plynu a elektřiny je teď zásadní prioritou,“ dodal.

V úterý jednal s šéfem ČEZ Danielem Benešem.

„Mluvíme o restrukturaci této společnosti. Země musí mít větší kotrolu nad energetickou infrastrukturou,“ prohlásil předseda vlády. (sfr)