Na Jičínském veletrhu 2022 se představila celá řada speciálů TATRA.

Na Jičínském veletrhu 2022 se představila celá řada speciálů TATRA. Tradiční Jičínský veletrh se uskutečnil ve dnech 23. až 25. srpna v areálu firmy KOBIT. Byl to již 26. ročník této odborné přehlídky komunálních, silničářských, hasičských vozidel a speciálních nástaveb i techniky.

Letos se v Jičíně sešlo na 50 vystavovatelů, kteří představili své novinky na výstavní ploše i v rámci dynamických komentovaných prezentací. Mezi vystavovateli nechyběla ani kopřivnická automobilka Tatra Trucks a partnerské společnosti z holdingu Czechoslovak Group – Truck Servis Group a Karbox.

K vidění byla celá řada vozů Tatra určených pro různé použití v několika segmentech. Šlo například o hasičské speciály Tatra Force CAS 30 6×6, Tatra Phoenix 8×8 KN Záchranného útvaru HZS ČR, dále vyprošťovací automobil Tatra Force 6×6 pro HZS Moravskoslezského kraje a několik dalších vozidel jako např. Tatra Terra 4×4 CAS 20 pro HZS Královéhradeckého kraje.

Univerzálnost tatrovek pro civilní sektor ilustrovala i silničářská Tatra Phoenix 4×4 s radlicí pro zimní údržbu komunikací a další provedení kopřivnických vozů s nástavbami firmy KOBIT. Speciály pro ozbrojené síly reprezentovaly vozy Tatra Force 6×6 a 8×8 v provedení tahač cisternových návěsů CNS a automobil pro převoz cisternových kontejnerů.

Dá se bez nadsázky říci, že letošní Jičínský veletrh se nesl ve znamení vozů Tatra, které výstavním plochám dominovaly.

Zástupci společnosti Tatra Trucks, včetně generálního ředitele automobilky Pavla Lazara, který veletrh rovněž navštívil, navíc získali velmi silnou a pozitivní zpětnou vazbu a ohlasy týkající se nasazení vozů Tatra během nedávného velkého požáru v národním parku České Švýcarsko u Hřenska.



Většina nasazené techniky během řádění přírodního živlu, ať již moderní nebo starší v rukách dobrovolných hasičů, využívala podvozky Tatra, přičemž se v náročném terénu i v složitých podmínkách pro zásahy velmi dobře osvědčila.

V této souvislosti můžeme připomenout, že na základě výsledků výběrového řízení Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR z první poloviny tohoto roku získala firma KOBIT ve spolupráci s automobilkou Tatra Trucks zakázku na nákup až 50 vozidel CAS 30 na podvozku Tatra Force 6×6 pro hasičské jednotky HZS ČR, včetně volitelného požárního příslušenství a komunikačních prostředků v průběhu dvou let v ceně přesahující 392 milionů Kč bez DPH. (sfr)