Armádní vozy Toyota za miliardu musí už po roce provozu do servisu na opravu motoru. (Ilustrační foto: převzetí prvních vozů Toyota Hilux, 10. 8. 2021)

Armádní vozy Toyota za miliardu musí už po roce provozu do servisu na opravu motoru. Upozornila na to v reportáži ČT. První nová terénní vozidla Toyota Hilux převzala Armáda ČR zhruba před rokem. Celkem jich v rámci kontraktu za 1,07 miliardy korun měla získat 1200. 

Jak zjistili Reportéři ČT, kvůli vadným součástkám jsou automobily svolávány do servisů.

Hlavním problémem jsou vadné vstřikovače v naftových motorech vozidel. Závada se začne obvykle projevovat po šesti tisících najetých kilometrech.

Ministerstvo obrany problém potvrdilo. Potíže se vstřikovači jsou prý jednou z nejčastějších poruch nových toyot.

„Dodavatel, ve spolupráci s výrobcem vozidel, provádí výměnu vadných vstřikovačů v rámci reklamačního programu (svolávací akce) zdarma,“ uvedla Simona Cigánková z tiskového oddělení ministerstva.

„Jednalo se o případy, které byly řešeny přes síť autorizovaných servisů ve spolupráci a s podporou výrobce vozidel. Všechny tyto případy byly řešeny individuálně (…) a v rámci záruky výrobce vozidel,“ reagoval Jaroslav Major, mediální zástupce firmy Glomex MS, jež toyoty vojsku dodává.

Armáda ČR má nyní již více než 800 nových terénních toyot. Podle Cigánkové na nich ministerstvo eviduje téměř 150 „technických událostí“, tedy závad.

Vedle problému se vstřikovači údajně dochází i k zanášení a poruchám filtru pevných částic. Při jeho vypalování například nesmí vojáci vypínat motor a nastartovaná vozidla tak musí odstavit i na několik desítek minut.

Závady na vozidlech odkryly podle ČT nedostatek celého nákupu. Součástí kontraktu sice byl balíček servisních služeb na 24 měsíců, ale plnohodnotná servisní smlouva doteď chybí.

Proto se musí odstavovat automobily s poškozenými skly nebo jinými mechanickými závadami.



I proto ministerstvo obrany připravuje komplexní servisní smlouvu. Resort čeká do 7. září, kdy se mají přihlásit všichni uchazeči o kontrakt. Následně budou vyzváni k podání své nabídky. Podle zadávací dokumentace získá zakázku ten, kdo nabídne nejnižší cenu.

K 15. srpnu 2022 měla Armáda k dispozici 831 nových toyot. Celkem by jich v rámci kontraktu za 1,07 miliardy korun měla získat 1200.

Tato vozidla se mají stát základním osobním dopravním prostředkem vojáků, když nahradí vozidla Land Rovery Defender a a automobily UAZ-469.

Prvních 65 vozidel Toyota Hilux z celkových 1200 převzala armáda v srpnu loňského roku. Většina vozů z úvodní dodávky putovala ke 43. výsadkovému pluku Chrudim.

Do roku 2024, dokdy platí rámcová smlouva na 1200 kusů, se mají dostanou téměř ke všem útvarům české armády.

Armáda měla nová podpůrná a zabezpečovací vozidla využívat k přepravě osob a materiálu. Smlouvu na jejich pořízení podepsali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a Jiří Sadílek, jednatel společnosti Glomex MS, 26. listopadu 2020.

Vozidlo si poradí s bahnem, díky stabilizaci podvozku zvládá jízdu na kluzkých kládách, kamenitých stezkách i blátivých polních cestách. Vojáci při převzetí ocenili, že vozidlo drží na silnici, je odhlučněné a perfektní je i převodovka. (sfr)